Появата на новородено е едно от най-вълнуващите събития в човешкия живот, но всеки дом има нужда от известна подготовка, за да приюти новото бебе.

Все пак специалисти са установили, че появата на дете оказва най-голяма промяна върху жилищата на хората. 

В тази статия искаме да помогнем на бъдещите родители да идентифицират основните начини да се справят успешно с това предизвикателство.

1. Разчистване на вещи

жена сгъва купчини с дрехи

Първата стъпка, която трябва да предприемеш в своя дом при вълнуващата подготовка за новородено е разчистването от ненужни вещи.

През последните години много нашумя темата за минимализъм и съзнателно пазаруване. Причините за това са няколко: масова промяна в съзнанието на обществото, липсата на средства при младите, както и желанието за живот в центъра на София за сметка на квадратурата на апартамента.

Ако към един подреден дом обаче добавим появата на новородено, всяка двойка осъзнава нуждата от предварителна подготовка и разчистване на вещи.

Според световноизвестният метод за организация – конмари, е препоръчително да се направи разчистване по категории, а не стаи и всичко трябва да се случи в рамките на един ден.

Започни от дрехите и обувките, а след това премини към книги и документи, вещи без категория и накрая сантименталните вещи като снимки например.

Методи за разчистване на ненужни вещи има много, но който и да избереш, бъди непреклонен пред съвестта си и освободи достатъчно място за дрехите и играчките на новороденото, а те са много.

  • Продай всичко, което е с голяма стойност, но не използваш достатъчно често
  • Подари или дари всичко годно за употреба
  • Рециклирай и изхвърли ненужното
Виж още:  Ще сменям квартирата. А, сега какво?

2. Избор на стая за новороденото

дете в кошарка гледа майка си спяща на земята

След като вече си завършил предварителната подготовка и си осигурил достатъчно свободно място в семейния дом, предстои важният избор в коя стая ще спи твоето новородено бебе.

Бебето ще спи в моята стая

Много млади семейства решават, че са по-спокойни, ако споделят спалнята си с новороденото или подрастващото си дете. Това прави организацията на стаята доста трудна, най-вече заради обемистите детски мебели.

Вариантите са няколко и всеки от тях има своите плюсове и минуси. Някои родители инвестират директно в детски легълца, които могат да се ползват и от по-голямо дете и имат удобни чекмеджета за дрехи отдолу.

Други родители се спират върху специални бебешки кошарки за игра и сън, които заемат по-малко място и даже могат да се сгъват, но се използват доста по-кратко време. 

Детето ще има негова стая

Често българските родители отстъпват спалнята на децата си, а те спят в хола. От една страна това дава спокойствие, че не се налага да обмисляш всеки сантиметър от спалнята, но носи и негативи. Трябва да осъзнаеш как ще промени ежедневието ти, когато холът придобие тази двойна функция.

3. Игра на тетрис 

магазин, преливащ от играчки

Предстои най-креативната част от целия процес, а именно организиране на пространството. Тук специалистите дават няколко съвета: 

  • Сгъваеми вещи. На пазара вече можеш да намериш почти всяка бебешка вещ в сгъваем вариант: сгъваеми колички, сгъваеми столчета, та даже и сгъваеми вани за бебета за хората с малки бани.
  • Мисли вертикално. Един от най-важните съвети, които ще ти послужат при липса на място, е използването на вертикалното пространство. Сложи високи рафтове или библиотеки на стените. Използвай вратите и пространството под леглото. Вземи допълнителни рафтове за гардероба и използвай мястото вътре добре. Вещи могат да се сложат и над гардероба и кухненските шкафове. За вдъхновение и идеи как може да направиш това по елегантен начин, прегледай pinterest борда ни по темата.
  • Всяка играчка да си знае гьола. Важно е всяка вещ да има точно определено място. Кутиите и кошниците ще ти помогнат в това отношение, а и всичко ще изглежда по-подредено и красиво. 
  • Мисли нестандартно. Често спалнята прелива от вещи, докато шкафовете в хола например стоят полу-празни. Няма нужда всички детски вещи да са на едно място – разпредели ги там, където има място за тях. 
Виж още:  През 2021 добрият интериорен дизайн ще потопи нашите апартаменти в уют

4. Не купувай излишни вещи

мъжки, дамски и детски маратонки

Може да звучи много просто, но на практика се оказва цяла мисия. Често родителите на първо дете не осъзнават, че за гледането на едно новородено не се изискват чак толкова неща.

Много хора, преминали през този период са на мнение, че постелките и масите за повиване са излишни – можеш да повиеш бебето си навсякъде, просто постели хавлия или одеало.

Друг популярен бебешки артикул, с който можеш да се разминеш са специалните кошове за памперси.

Внимателната преценка на необходимостта от всяка бебешка вещ ще ти спести пари и място.

А играчките? Някои родители оставят на детето си по няколко играчки, а другите скриват временно на недостъпно място. Така децата забравят за тях, когато не ги виждат. Следващият път, когато ги изкараш те ще им се радват все едно ги виждат за пръв път, а ти няма да си заринат от десетки писукащи играчки.

Колкото и да ограничаваш излишните вещи, роднините, приятелите и близките ти ще искат да подарят нещо на мъничето. Направи списък с вещи, които са ти необходими и им помогни в избора на подарък.

Не трупай излишни покупки и подаръци, за които нямаш място.

5. Избери друго жилище, ако се налага

мъж и брокер по време на оглед

Понякога колкото и време да отделяш за старателна подготовка на сегашния си дом, просто си личи, че той няма как да приюти удачно едно новородено. Може би е дошъл моментът за покупка на апартамент

При такава крачка е важно да прецениш добре бюджета си – той трябва да стига за по-голям наем (или по-голяма вноска по ипотеката, ако купуваш) и повишените разходи, свързани с детето. Често ограниченият бюджет налага избора на по-отдалечен квартал, който трябва да бъде старателно проучен:

  • Безопасен ли е квартала?
  • Добри ли са детските градини и училищата там?
  • Има ли удобни паркове и градинки?
Виж още:  “Oцениме.бг“ привлече финансиране и създаде бранда finbryte

Всичко това и допълнителна информация как да избереш новия си дом можеш да видиш на оцениме.бг