Чувстваш, че е време да купиш апартамент, но не знаеш как да избереш правилното жилище? Най-важното е то да отговаря на начина ти на живот, да се намира в приятен район и да покрива нуждите ти от пространство и удобство.

В този гайд ще ти покажем нашия подход за намиране на мечтания дом: от определянето на бюджет до онова чувство, което те кара да си кажеш “Купувам го!”. Премини през тези 7 въпроса, за да намериш перфектното за теб жилище.

1. Ще купувам апартамент, но с какъв бюджет разполагам?

калкулатор и документи за определяне на бюджет

Определянето на бюджет за бъдещото жилище е вероятно първият и най-важен етап в процеса по купуване на жилище. Повечето финансови експерти препоръчват месечната вноска по ипотечния кредит да не надхвърля 30% от приходите.

Освен това, повечето банки изискват около 20% самоучастие при теглене на ипотечен кредит. Тези основни препоръки ще ти помогнат да се ориентираш какъв апартамент можеш да си позволиш, без той да се превръща във финансово бреме.

Не забравяй да включиш и разходите покрай самата процедура: брокерска такса, банкови такси, данъци и т.н.

2. Къде искам да живея?

разгърната карта на града

Местоположението е другият ориентир, водещ към мечтания дом. То не може да бъде променено и трябва да се проучи внимателно.

Кварталът е също толкова важен, колкото и самото жилище – той е част от дома и ни кара да изпитваме чувство на привързаност. 

Когато избираш квартал, се опитай да намериш баланс между цена на кв.м., комуникативност и удобства. Обикновено централните квартали във всеки град са по-скъпи, но не е задължително те да са най-добрата опция за теб. Много хора, особено тези с малки деца, предпочитат спокойствието на покрайнините и допълнителната квадратура, които могат да получават на същата цена.

Помисли какво търсиш в един квартал и от какво се нуждаеш в него. Ето някои основни насоки:

Комуникативност

влак преминава на бърза скорост през метростанция

Колко време ще ти отнема да стигаш до работа? Помисли си колко време би отделил за транспорт всеки ден. Ако задръстванията са твоят най-голям кошмар, подбери внимателно локацията. Можеш да спестиш доста време, дори като избереш друг имот в същия квартал. 

Обичаш ли да вървиш пеша или да караш колело? Проучи дали имаш възможности за това в бъдещия си квартал.

Колко и какъв вид транспорт има в квартала? Ако лесно и бързо можеш да стигнеш до всички места, които посещаваш често (работа, заведения, фитнес зала), значи това е мястото. 

Обичаш ли да обикаляш ресторантите и нощните заведения? Тогава центърът е по-подходящ за теб.

Удобства

празна класна стая

Училища и детски градини

Ако имаш или искаш да имаш деца, би искал те да получат възможно най-доброто образование. В такъв случай добрите училища могат да се окажат важен фактор при избора на бъдещ дом. В оцениме.бг можеш лесно да разбереш какви оценки получават децата в училищата в района, както и на какво разстояние се намират те. 

Паркове и зеленина

Има ли паркове и градинки около жилището ти? Зеленината, възможностите за разходка на кучето и отдих на открито са преимущество, което малцина ще пропуснат.

Виж още:  Какво представлява ипотечната консултация в ОББ - ubbforhome.bg

Други обекти

Колко далеч са супермаркета и аптеката? Дори и да не търсиш да купиш апартамент в центъра, разстоянията до основни услуги и продукти остават също толкова важни. 

Не забравяй и удобството от това да има къде да паркираш. В големите градове това може да е огромен проблем за активното население.

Безопасност

ръце, вързани с белезници

Колко важно е да живееш в безопасност? Вероятно можеш да го оцениш само, ако живееш на място, където не се чувстваш сигурен.

оцениме.бг има революционен подход към този проблем. Обработваме данните от бюлетина на МВР за брой и видове престъпления, за да ти дадем информация колко точно (без)опасен е районът около жилището ти.

3. Какъв начин на живот търся?

мъж, стъпил върху скейтборд в парка

Докато правиш огледи на различни имоти, си представи какъв би бил животът ти на това място. Какви са хобитата ти и какво те прави щастлив? Когато си помислиш “Купувам апартамента”, не забравяй, че с него идва и съответният начин на живот и той трябва да отговаря на твоите интереси.

Ако обичаш да прекарваш време на открито, собственият двор или голям парк наблизо са нещо, за което трябва да се оглеждаш.

Ако пък си фен на кулинарията, голямата и най-вече удобна кухня е важен критерий при избора на жилище. 

Помисли и за ситуацията си в момента. Какво би променил в начина, по който живееш? Може би си мечтаеш за вана, в която да отпускаш вечер. Или пък искаш да събираш приятелите си по-често? Помисли какво жилище ще запълни тези нужди. 

4. Какво е състоянието на имота?

апартамент в занемарено състояние

Според местоположението, бюджета и вида апартамент, който искаш да купиш, състоянието на жилището може да се окаже по-лошо от това, на което се надяваш. 

И въпреки че телевизионните предавания и youtube видеа правят ремонтите да изглеждат като забавно предизвикателство, реалността е различна. Ако купуваш апартамент, който не е виждал ремонт от 30 години например, опитай се да калкулираш приблизително колко пари и време ще са ти нужни.  

Разходите покрай ремонтите растат бързо, а ако жилището има нужда от основен ремонт, това вероятно значително ще забави преместването и ще донесе ненужен стрес. 

Всеки собственик иска да приложи собствения си вкус и усет в новия си дом и предлаганите имоти никога няма да отговарят 100% на търсенето. Според това от какво има нужда апартаментът, можем да обособим 3 категории жилища: 

Готови за нанасяне

Обикновено това са жилища от луксозния сегмент. Изпълнени са по дизайнерски проект и с висококачествени материали. 

Нужда от козметичен ремонт

Повечето жилища попадат в тази категория. Те имат нужда от козметични промени: нова боя, мебели, украса – това са промени, които са сравнително лесни и достъпни и могат да се правят поетапно. 

Основен ремонт

изпразнен апартамент, нуждаещ се от основен ремонт

Основният ремонт може да се налага заради банята, кухнята, дограмата, бутане или изграждане на стена. Апартамент, който се нуждае от основен ремонт, обикновено се продава на по-ниска цена заради труда, който трябва да се извърши. Друго предимство е, че такъв имот предоставя възможност да разгърнеш творческия си потенциал и да създадеш дома, за който винаги си мечтал.

Виж още:  Дом в затворен комплекс: предимства и недостатъци

Провери състоянието на ел. и ВиК системите

Независимо от състоянието на дома, който купуваш, увери се, че основните системи са в добро състояние. Внимавайте за следните скъпи проблеми:

  • Повреден покрив
  • Повреди от наводнение или мухъл
  • ВиК проблеми
  • Външни пукнатини
  • Лоша елсистема

Нито едно жилище не е перфектно, затова не позволявай дребни козметични проблеми, стари мебели и грозна боя да те откажат от иначе чудесен имот. Опитай се да си представиш жилището празно и да се концентрираш върху основните характеристики на имота: разпределение, изложение и т.н. 

5. Какво разпределение ме устройва?

ръка върху скица с разпределение на жилище

Независимо дали става въпрос за студио или многостайна къща – разпределението на жилището може да се окаже по-важно дори от квадратурата му. Един добре проектиран апартамент може да побере повече и да носи усещане за простор въпреки по-малката си площ. Със средна цена на кв.м. в София от около 1150 €/кв.м.,  увери се, че апартаментът е проектиран по най-добрия начин.

Обърни внимание на следните няколко неща.

Потока на движение

Представи си как се разхождаш из дома, докато разглеждаш етажния план. Удобна ли е връзката между кухнята, трапезарията и хола? Спалните осигуряват ли достатъчно уединение? Колко е дълъг пътят от пералнята до балкона? Лесен ли е пътят до кухнята, когато се връщаш от пазар с много торби?  

Големина и форма на стаите

Колко са големи спалните? Може ли детската да побере комфортно 2 деца, техните легълца и бюра? Ако кухнята и холът са с отворен план, ще има ли достатъчно място за удобна кухня, голяма маса и мека мебел, на която всички да седят удобно. Ако не – кое е по-важно за теб и семейството ти?  

Преходни стаи

отворени бели двойни врати в преходна стая

Нека си го признаем. Освен ако не живееш сам или нямаш избор, вероятно не би избрал жилище с преходни стаи. Все пак те намаляват функционалността на спалните и просто не са логични.  

Функционалните места

Коридорът, нишите и мокрото помещение може да не те вълнуват толкова, колкото хола и спалнята, но те могат да изиграят голяма роля върху удобството и функцията на апартамента. 

Коридорът трябва удобно да побира хауса от обувки, палта и всички разнообразни предмети, за които няма друго място. 

Собствениците на жилища с вградени ниши в коридорите могат да се радват на по-голяма организация и удобство.

Светлина и прозорци

Колко прозорци има жилището и достатъчно светло ли е то? Какво се вижда от прозорците? Предпочиташ да се събуждаш с естествена светлина или обичаш да спиш до късно – посоката на спалнята ти трябва да е съобразена с това. 

Възможности за преустройство

Кои стени са носещи и кои не? Можеш ли да преустроиш още една стая в бъдеще или да обединиш хола и кухнята?

Виж още:  Как да снимаме апартамент за отдаване или продажба

Ако трябва да избираш между довършителни работи и разпределение, заложи на последното. Мебели и боя се сменят лесно. 

6. Как да подредя приоритетите си, когато ще купувам апартамент?

момиче пише списък с приоритети

Повечето купувачи трябва да направят компромис с бюджета, местоположението, големината или състоянието на имота.

Направи списък с всичките си желания за мечтания дом. Направи и списък с всички нужди, които то трябва да покрива. Ако има голяма разлика между желанията, нуждите и бюджета, опитай се да изградиш приоритети. 

Късото разстояние до работа е задължително условие за теб? Може да ти се наложи да направиш компромис със стара и малка баня. Ако за теб е задължително да имаш поне две спални, може пък да ти се наложи да търсиш жилище на по-”лош” етаж. Обикновено с покачването на етажа се покачва и цената заради по-високата сигурност, по-добра гледка и по-малко шум. 

6. Добра ли е цената на този апартамент?

За да вземеш това толкова важно инвестиционно решение е важно да си максимално информиран за пазарните условия в момента. Често обаче информацията за цените е непълна и подвеждаща.

В Имотния агрегатор можеш да видиш цени от реално сключени сделки. Тази допълнителна информация ще ти помогне да имаш много по-добра представа за истинските цени на пазара в момента.

7. Какво ми подсказва интуицията?

постелка за врата с надпис Home и сърце

Колкото и да планираш, търсиш и избираш, може би най-важното при избора на жилище е да го почувстваш като свое. Ако виждаш потенциала в него – то това е правилният апартамент за теб.

Ето няколко начина да провериш дали това е новият ти дом:

Представяш си как живееш там

Още с влизането започваш мислено да подреждаш мебелите из стаите? Представяш си как прекарваш свободното си време вкъщи, как се занимаваш с хобитата си или си събрал компания в хола? Това е знак, че ще прекарваш времето си приятно в този апартамент.

Изпитваш порив към гъвкави решения

Да, спалнята е малка, но може да използваш гардероба в коридора. А, защо не преместиш леглото под прозореца? Ламперията в коридора пък може да се боядиса в свеж цвят.  

Ако през главата ти минават мисли за вълнуващи реновации и гъвкави решения, значи си склонен да приемеш недостатъците на жилището, защото ти харесва много.

Апартаментът носи топлина и уют

В теб се заражда вълнение, може би пулсът ти леко се ускорява. Какво по-хубаво от това?

Вълнуваш се и искаш да се похвалиш? Ако усещаш нужда да се обадиш на приятел и да му кажеш “На път съм да купя страшен апартамент!”, може би това наистина е твоето място.

Покупката на имот е едно от най-важните решения в живота и вероятно най-голямата инвестиция за повечето хора. Вярваме, че този гайд, както и услугите на ocenime.bg ще ти помогнaт да вземеш най-доброто решение за теб и семейството ти.