Винаги си си мечтал да намериш съквартиранти, с които да се сприятелиш и да живеете хармонично и щастливо? За да се случи това, трябва да откриеш подходящ човек, с който имате сходен начин на живот.

Изборът на съквартиранти изисква малко планиране, целенасочено определяне на правила и в голяма степен интуиция без значение дали сте приятели от деца или сте се запознали току-що. 

Ето как да намериш перфектните съквартиранти:

1. Отдели достатъчно време за търсене

Индекс за пазарно предлагане на квартири в България - Годишен доклад на оцениме.бг

Една от най-разпространените грешки при търсенето на жилище под наем е всичко да се остави за последния момент. А ако търсиш и нов съквартирант в същото време, това допълнително удължава процеса. 

Имай предвид, че жилищният пазар е сезонен. Годишният ни доклад показва следните промени:

  • През април например броят квартири на пазара сериозно пада. Търсенето от страна на наемателите също, а това означава по-малко избор от потенциални съквартиранти.
  • През лятото се освобождават доста квартири – хората се връщат по родните си места или заминават на сезонна работа. Търсенето е много ниско, което означава, че имаш още по-малко избор.
  • През септември в големите градове пристигат нови студенти, ученици и работещи, които активно търсят жилище. Предлагането също се увеличава в този период, но големият интерес може да провокира хазяите да са по-придирчиви в избора на бъдещ наемател, както и да вдигнат цената на наема.

Не подценявай тези естествени промени на пазара на имоти и си отдели поне месец и половина за активно търсене на нов дом или нов съквартирант. Иначе можеш да се окажеш в неизгодната позиция да се съгласиш на каквото (и когото) и да било, за да не останеш без покрив над главата.

2. Потърси съквартиранти офлайн и онлайн

момиче търси съквартиранти и квартири на лаптопа си

Как и къде да търсиш нов съквартирант? Основните опции, с които разполагаш са 3:  

Чрез приятели и роднини

Доста хора вярват, че когато приятели станат съквартиранти, рискът да развалят отношенията си е огромен. Въпреки това, първото нещо, което трябва да направиш, когато започнеш да търсиш (нов) съквартирант е да кажеш на приятелите и познатите си.

Качествата заради които сте приятели може да не са тези, които търсиш в един добър съквартирант, но приятелските препоръки ще са ти полезни. Това са хората, които познават най-добре навиците и начина ти на живот и вероятно ще могат да те насочат към техен познат, с който да си паснете и да заживеете заедно.

Въпреки че не познаваш човека лично, този вариант е и по-малко рисков отколкото да заживееш с напълно непознат.

Чрез фейсбук групи

Ако не успееш да намериш познат, с който да споделяш дома си, следващата логична стъпка е да публикуваш пост в някоя от многобройните фейсбук групи за целта. Повечето големи градове имат такива групи, а в София те са десетки. Не те съветваме да наемаш жилище без брокер чрез такава група (фалшиви обяви, некоректни хазяи), но групите са доста подходящи за намиране на съквартиранти.

Други сайтове

Ако нямаш късмет с личните познати или фейсбук групите, можеш да изпробваш и някой от сайтовете, които предлагат подобно специализирано търсене като OLX и alo.bg.

Съществува даже специализиран сайт за целта – Sakvartiranti.info.

3. Бъди изчерпателен в обявата/търсенето си

момиче прави списък в тефтера си

Когато публикуваш пост или обява за търсене на съквартирант бъди максимално изчерпателен за това какво предлагаш и какво търсиш. 

Виж още:  Депозит за наем: как да си подсигуриш връщане на парите

Представи себе си

Включи подробности за теб като човек, начина ти на живот и навиците ти. Сподели какви са интересите и хобитата ти. Така е по-вероятно да привлечеш съквартирант със сходни интереси. 

Ако имаш домашен любимец, работиш през нощта или обичаш да събираш хора вкъщи – включи това в обявата. Тези навици и детайли могат да окажат голям ефект върху това какви хора ще привлече публикацията ти. 

всекидневна с модерен изчиствен интериор

Опиши квартирата, за която търсиш съквартирант 

Ако търсиш нов съквартирант за вече наето жилище, опиши апартамента старателно. Напиши какви мебели и уреди има в апартамента и в конкретната стая за отдаване. 

Напиши основните характеристики на жилището като квадратура, тип строителство и точната му локация. Опиши района на жилището, изчерпателна информация можеш да намериш на оцениме.бг

Подготви се и направи привлекателни снимки на апартамента, така че да изглежда подреден, чист и приветлив.

Не забравяй да включиш размера на наема, както и какви са месечните сметки. 

Ако си особено доволен от хазяина си, сподели го в описанието.

Опиши какво търсиш

Същите насоки важат и когато търсиш вече наето жилище. Напиши критериите си – цена, локация, обзаведена или необзаведена стая търсиш. Напиши предпочитанията си за съквартирант, например искаш да живееш с някой от същия пол или търсиш други студенти, които споделят начина ти на живот. Ако пък има неща, с които не би се примирил (тютюнопушене, дом. любимци и т.н.), сподели го в обявата.  

4. Провери и проучи съквартирантите си

момиче хапе нервно молив пред компютъра

Преди да се запознаеш на живо с потенциалните си съквартиранти, помоли да те добавят във фейсбук за по-лесна комуникация. Това ще ти помогне по много начини:

  • Ще разбереш дали имате общи познати.  Светът е малък и общите познати могат да се окажат много полезни. Те могат да ти дадат вътрешна информация дали човекът е свестен или не.
  • Фейсбук профила им ти дава информация за подозрителни или притеснителни неща. Ще се изненадаш какви неща могат да изскочат. От друга страна, ще получиш и неподправена информация за начина им на живот, която може да ти е от полза. 
  • Ще провериш надеждността им. Провери имената им във фейсбук групите за съквартиранти и квартири. Понякога в тях се публикуват имена на некоректни съквартиранти или наематели. Ако пък профила на човека се появява редовно като търсещ квартира, това може също да индикира, че ще си имаш проблеми с него. 

Забележиш ли нещо притеснително или съмнително, директно можеш да зачеркнеш този човек от списъка с потенциални съквартиранти. 

Ако пък виждаш, че имате супер сходни интереси (ходите по едни и същи места, харесвате сходна музика), не си позволявай да коментираш какво си изровил от профила му от преди 5 години. Рискуваш да те помисли за абсолютен крийпър.

5. Срещни се с тях на живо

две момичета в кафене

Никога не се съгласявай да живееш със съквартиранти преди да си се запознал с тях и да си видял квартирата. Срещата на живо ще ти помогне да се разбереш дали си пасвате наистина или не. Все пак искаш да се чувстваш в безопасност и компанията на другия човек да ти е приятна. 

Срещнете се на неутрална територия като кафене или публично място и поговорете за себе си, очакванията си, апартамента. Ако се чувстваш комфортно, отидете на оглед в апартамента. Можеш да доведеш приятел, който да те придружи, ако се притесняваш от подобни ситуации. В случая мнението на още един човек може да ти е от полза.

Виж още:  Ще сменям квартирата. А, сега какво?

Ако правиш оглед в апартамент, в който обмислиш да се нанесеш, обърни внимание на това дали жилището е добре почистено. Ако потенциалният ти съквартирант не се е постарал да почисти дори за огледите, не разчитай това да се случва докато живеете заедно.

6. Попитай бъдещия си съквартирант тези 10 въпроса

съквартиранти прекарват време заедно в хола

Преди да заживееш заедно с някого е важно да провериш дали си пасвате достатъчно. Помисли за своите навици и попитай за навиците на другия човек.

Увери се, че и двамата имате подобен начин на живот или поне, че няма да си пречите твърде много. Ето какво да попиташ:

Какви са хобитата ти?

Този стандартен въпрос, с който да счупиш леда, ще ти помогне да разбереш малко повече за характера на бъдещия ти съквартирант.

Не би ли било чудесно, ако и двамата се окажете фитнес маняци или пък споделяте страст към киното? Може пък да намериш съквартирант, който обожава да се вихри в кухнята за себе си и другите.  

От друга страна може да попаднеш на някой, който слуша dead metal или играе cs по цяла нощ. 

И в двата края на спектъра наистина е важно да питаш кандидат-съквартирантите какво обичат да правят. Познавайки хобитата им, ще можеш да си представиш малко по-добре дали ще имате общи теми за разговор или ще ти пречат по някакъв начин.

Какво обичаш да правиш вечер и през уикендите?

оживена вечеря с млади хора

С този въпрос влизаш малко по-дълбоко в тяхното ежедневие и можеш да прецениш каква ще е атмосферата в апартамента. Ако харесваш тихи вечери в делничните дни и диви купони в събота например, вероятно е добре да живееш с човек, който има същия ритъм на живот. 

Попитай в колко часа си ляга обикновено. Идеалната ситуация е, разбира се, когато и двамата спите по едно и също време, така че да не си пречите.

Какво работиш?

Друг страхотен въпрос, който ще ти помогне да избереш подходящ съквартирант. 

  • Сигурната работа е за предпочитане пред сезонната, тъй като е по-вероятно наемът да се плаща навреме всеки месец. 
  • Home office-ът може да е пречка, ако и двамата работите от вкъщи всеки ден – по-слаба интернет връзка, шум, липса на уединение и концентрация.  
  • Нощните смени на съквартиранта ти също могат да се отразят и на теб, ако трябва да пазиш тишина през деня. 

От колко време живеете заедно?

две приятелки са седнали прегърнати

Ако се нанасяш във вече нает апартамент е добра идея да разбереш от кога настоящите наематели се познават и живеят там. Това може да ти даде представа за динамиката в жилището: може би те са стари съученици, които са супер близки или наемателите се сменят толкова бързо, че вероятно нещо не наред в цялата ситуация.

Отговорът на този въпрос ще ти даде представа и за социалния аспект в жилището. Ако предпочиташ квартира, в която да гледате телевизия, да излизате и като цяло да прекарвате време заедно, ще бъде по-добре да избереш такава, където всички са в приятелски отношения. От друга страна, ако предпочиташ да прекарваш времето си сам, може да нямаш нищо против, ако съквартирантите ти не са си толкова близки.

Защо си търсиш нов съквартирант?

Разбери защо другият човек си търси нов съквартирант или нова квартира. Това може да е добър начин да идентифицираш потенциални проблеми с този човек. Изтичане на сегашният му договор за наем или нова работа в друг квартал са разумни причини и не будят съмнения.

Виж още:  Как да снимаме апартамент за отдаване или продажба

Ако причината е спор с бивш съквартирант или хазяин, имай едно наум. Попитай в колко квартири е живял досега и с колко съквартиранти. 

Колебание за отговор на този въпрос може да сигнализира за проблеми. Използвай интуицията си, за да прецениш дали можеш да се довериш на този човек.

Колко често имаш гости с преспиване?

русо момиче спи на дивана

Добре, този въпрос може да е доста директен, но е добре да разбереш дали има вероятност другият постоянно да е в компанията на гаджето си, братовчед си или някой приятел. Съгласен ли си в хола да отсядат роднини от провинцията или гаджето му да спи постоянно в апартамента? 

Ако пък ти предполагаш, че някой ще отсяда при теб редовно, би било любезно да уведомиш новите си съквартиранти.

Какъв е хазяина?

Ако се нанасяш във вече нает апартамент, попитай да хазяина. По-добре да разбереш ситуацията директно от съквартирантите ти. Може да случиш на прекрасен съквартирант, но хазяинът да е непоносим или да има правила, които не са по твой вкус.

От друга страна, реакцията на кандидат-съквартиранта може да ти даде информация и за собствения му характер.

Как ще делим сметките?

жена пуска стотинки върху мъжка ръка

Попитай за деленето на сметките още преди да си се нанесъл, за да избегнеш неприятни ситуации в бъдеще. Попитай дали делите всички сметки 50 на 50 или ще разпределяте разходите по друг начин? Ако смяташ, че е уместно можеш да попиташ и дали ще делите разходите за общи консумативи.

Имаш ли домашен любимец?

Въпрос от първостепенна важност. Ако си алергичен или просто не харесваш животни това може да е нещо, което не подлежи на дискусия. 

От друга страна, ако и ти си фен на животните и имаш любимец, биха ли могли животните да живеят заедно и какви ще са последствията? Ако си окей с това да споделяш дома си с този човек и с неговия любимец, поискай да се запознаеш и с животното преди да се съгласиш да заживеете заедно.

Как ще делим домашните задължения?

жена старателно сгъва дрехи

Определението „чисто“ може да варира драстично между различните хора и точно затова е важно да имаш много ясна представа дали отношението ти към реда и чистотата съвпада с това на другия човек. Все пак това е една от основните причини за дразги между съквартирантите. 

Затова е препоръчително да навлезеш по-дълбоко от общите приказки тип “Чистиш ли? – Да, чистя”. Попитай как ще разпределяте задълженията си, има ли определени неща, които не обича да прави? Може например ти да миеш чиниите, а той да изхвърля боклука.

Честността тук е ключова.

7. Избери новия си съквартирант

момичета с маски за лице и са се излегнали на килима

Обикновено след 1-2 срещи, започваш да усещаш дали си намерил правилния човек, който да наречеш съквартирант.

Ако имаш няколко добри кандидати, избери съквартиранта, с който най-много си приличате по начин на живот, навици и като личност. Човек се разбира по-добре с хора, споделящи същите виждания и интереси.

Интуицията ти ще ти покаже точно кой да избереш.

Вече си открил перфектният съквартирант? Време е да намериш и перфектната квартира на оцениме.бг.