Забелязал ли си, че докато разглеждаш обявите за апартаменти в интернет, попадаш на наистина ужасни снимки и се чудиш как може даден апартамент да се представя по този начин?

Ако искаш да обявиш апартамент за отдаване или продажба обаче, може да установиш, че твоите снимки също не са кой знае колко добри. Обявата ти би била по-привлекателна и успешна, ако представиш апартамента си във възможно най-добра светлина и направиш открояващи се снимки.

Ето 13 съвета как да заснемеш апартамента си по най-добрия начин.

1. Направи списък

близък кадър на ръка, попълваща списък

Подготовката е ключова за постигане на най-добри резултати. Важно е да имаш план какво точно ще заснемеш, за да стане процеса по-лесен и да си спестиш време.

Препоръчваме да направиш по 2 снимки на хола, кухнята и всяка от спалните. Достатъчно е да направиш по една снимка на другите стаи (баня, мокро помещение, коридор), освен ако те не са особено привлекателни по някаква причина.

Направи и 1-2 снимки на гледката, както и 1 на жилището отвън, ако става въпрос за къща или сграда с интересна архитектура.

Може да добавиш и по-детайлни снимки на части от апартамента, които са особено атрактивни, например масивна дървена библиотека или работен кът. 

2. Премахни излишните вещи 

подредено бюро на изчистен бял фон

Целта на тези снимки е да покажат добре апартамента и да вдъхнат желание у хората да заживеят в него.

Затова е важно пространството да е разчистено от прекомерно много вещи, били те и необходими в ежедневието. Те затормозяват окото и отблъскват хората.

Започни с разчистване на личните вещи: снимки, детски рисунки, магнити и сувенири. Отстрани детските вещи и тези на домашните любимци. Скрий кабелите и дреболиите от повърхностите. 

3. Добави мебели

Ако апартаментът, който представяш е съвсем празен, то той става много труден за заснемане. Празното пространство пречи на човек да си представи мащаба на стаята, какво може да се побере в нея и как би я подредил.

Виж още:  Покупка на апартамент: 9 проблема и техните решения

Ако можеш, донеси мебели от друг апартамент, така че да покажеш мащаба на жилището, неговата функционалност и разпределение по най-добрия начин.

В чужбина съществуват дори “staging” компании, които се занимават точно с това: преди снимки или огледи те подреждат налични или наети мебели в апартамента по специфичен начин, така че потенциалните купувачи да се представят по-добре живота си в апартамента. 

4. Добави цветен акцент 

жълта възглавница върху кафяв диван

Неутралната гама се смята за най-подходяща що се отнася до избор на боя, килим, пердета и едри мебели. Но когато става дума за интериорна фотография, която хваща окото, цветният акцент е ключов. Това може да се постигне лесно с аксесоари: възглавници, посуда, свежи цветя.

Няма нужда да купуваш допълнителни вещи, всеки притежава неизползвани такива или може да заеме от приятел. Може дори да местиш и аранжираш някои от тези аксесоари от стая в стая. Все пак не прекалявай с декорацията, използвай я за допълване на основната мебелировка в стаята.

5. Подготви всяка стая за заснемане

Спалня:

Оправи прилежно леглото, подреди възглавници и му метни пухкаво одеало. Прибери всички дрехи и лични вещи в гардероба. Постави малка вазичка с цветя или свещ на нощното шкафче.

Кухня:

Махни всичко от повърхността на хладилника – магнити, снимки и т.н. Почисти плотовете и прибери кухненските уреди и посуда – нека си личи колко голяма е зоната за готвене. Прибери верото, гъбата, домакинската хартия и всичко друго около мивката. Сложи хубава покривка и цветя или купа с плодове на масата. 

Баня:

Снимай банята без да се вижда тоалетната, а ако не е възможно нека тя се вижда само частично. Затвори капака на тоалетната. Скрий козметиките. Почисти огледалата и стъклените повърхности. Сложи хубави дебели хавлии. Сложи цвете или декорация, ако пространството е подходящо и има място за тях.

6. Използвай естествена светлина 

снимка на апартамент, озарен от естествена светлина

Препоръчително е снимките да се правят денем, за да се използва естествената светлина в помещенията. За препоръчване е да снимаш по средата на деня – между 10 и 15 ч. Отвори пердетата и вдигни щорите, за да се огрее добре апартамента.

Виж още:  Апартамент на зелено: най-важните рискове и съвети

Угаси лампите в стаята – смесването на тяхната светлина със слънчева обикновено води до лоши резултати. Това правило не важи, когато осветителните тела са нещо, на което искаш да акцентираш или когато жилището е твърде тъмно.

Тествай снимки с пуснати и изгасени лампи, за да видиш кое дава най-добър резултат. 

7. Композирай добре снимките 

Избери ъгъл, който обхваща възможно по-голяма част от стаята и я прави да изглежда просторна. Експерти съветват снимките да се правят от височина под нивото на очите.

Не се притеснявай да разместиш мебелите, ако се налага. Разходи се из стаята и снимай от различни ъгли. Така ще имаш достатъчно материал, от който да подбереш подходящите снимки. 

8. Внимавай с перспективата 

снимка на хол с много вертикални и хоризонтални линии в дизайна

Всяко леко накланяне на камерата нагоре или надолу променя перспективата на снимките. Тази деформация е лоша новина за снимките ти и трябва да се избегне на всяка цена.

Ако снимаш нагоре, ще хванеш твърде много от тавана. Ако пък наклониш твърде надолу камерата, ще се вижда твърде много от пода.

Стреми се повечето хоризонтални и вертикални линии в апартамента да изглеждат така и на снимките.

Всички тези упътвания звучат логично и естествено, но в бързината човек често не им обръща внимание. Ако таванът има акцент, който е интересен или важен, намери начин да го покажеш с допълнителна по-детайлна снимка.

9. Направи видео обиколка

Силно препоръчваме заснемане апартамента на видео. Това е сравнително нов елемент в онлайн обявите за имоти, който ще те отличи и доближи до купувачите. 

10. Не пести време 

Заснемането на даден апартамент може да отнеме доста повече от предвиденото, особено ако той не е добре подготвен предварително.

Виж още:  Отрази ли се Covid-19 на цените на апартаментите в България?

Отдели нужното време, така че снимките да са на ниво. Прави повече снимки, винаги може да изтриеш лошите след това, но едва ли ще имаш време да снимаш отново имота.

11. Обработи леко снимките

близък кадър на екран с отворен фотошоп

Ако си спазил всички предходни съвети, вероятно вече разполагаш с доста приятни снимки на имота. След допълнителна обработка те могат да станат перфектни. Не е нужно да си купуваш професионален софтуер, използвай безплатни софтуери или онлайн платформи за обработка на снимки.

Най-важното е снимките да са достатъчно светли, за да се вижда добре апартамента. Може да направиш и леки корекции в цветовете, контраста, сенките и т.н. Не прекалявай с нито една настройка и не прави снимките очевидно манипулирани. 

12. Направи подбор

Не забравяй, че в днешно време хората имат много малко време на раположение и едва ли ще искат да гледат цяла галерия с почти еднакви снимки на даден апартамент.

Достатъчно е да има една снимка на всяка стая, изключение правят стаи, които са със странна форма, интересен интериор или са изключително просторни.

13. Поискай помощ 

ръка държи фотообектив

Ако мислиш, че няма да се справиш, обърни се за помощ към приятел фотограф или познат, който се справя добре с фотографията. Така вероятността снимките да са качествени и интересни се увеличава значително. Ако пък имота, който предлагаш е луксозен – по-добре се обърни към професионален фотограф. Имотната агенция, към която си се насочил също може да ти помогне за заснемането. 

Както повечето други начинания и заснемането на даден апартамент се получава доста по-добре, когато човек е вложил време и желание.

Още съвети при продажба на апартаменти може да намерите в статията ни 21 начина да подготвим апартамента за продажба. А ако искаш да разбереш на каква стойност са се продали жилища, подобни на твоето, поръчай Сравнителен анализ от Имотния агрегатор на оцениме.бг.