През 2020 всички прекарахме доста време затворени в собствените си апартаменти и това неминуемо промени международните тенденции за интериорен дизайн. 

Домът винаги се е смятал като място за почивка, спокойствие и уют, но през последната година той придоби още по-голяма важност за хората. Нашите апартаменти се превърнаха в убежище от стреса на външния свят, а това няма как да не се отрази и на международния интериорен дизайн.

Виж кои са основните трендове, които дизайнери смятат, че ще бъдат актуални през 2021 година и след това.

Естествените материали се налагат все повече

дизайнерска спалня с мебели в естествени цветове и материали

Цветовете и текстурите у дома ще бъдат от ключово значение. Ще бъдат актуални материите, които са приятни, както за окото, така и на допир.

Хората започват все повече да залагат на естественото не само при дрехите и храната, но и в интериора.

С нарастващата информираност по проблемите на околната среда се очаква синтетичните тъкани като полиестер и найлон да загубят позиции спрямо естествения и рециклиран текстил през 2021 година. За спалното бельо, пердетата и другите текстилни изделия в дома все по-често се предпочита естествен текстил като лен и памук.

Мебелите от естествено дърво заместват същите изделия от мдф и пдч. 

Ратанът и ютата също бързо набират популярност, както на световно ниво, така и на българския пазар. Плетените кошници, абажури и други декоративни предмети са заели голяма част от пазара и не възнамеряват скоро да си тръгват. 

голяма камина направена от травертин

Други материали, които ще набират популярност в следващите месеци:

  • Травертин – камъкът с топли цветове започва да се среща все по-често из дизайнерските домове и списания. 
  • Букле – тази материя, която също като травертина носи 80-тарски дух е актуална не само в модата, но и в интериора.
  • Сурово дърво – дървото винаги е присъствало под някаква форма в интериорните тенденции, но сега то ще бъде без излишна обработка. 

Покритията в дома стават по-сурови и необработени. Забелязва се тенденция към по-груби текстури, които действат успокояващо и напомнят за природата.

Според някои дизайнери през 2021 г. ще се приближим към една по-небрежна естетика. В домовете ще има наслояване на елементи, носещи топлина и уют.

Успокояващи, земни цветове

всекидневна в земни цветове и лилави фотьойли

Дизайнерите и тези, които имат нюх към добрия интериорен дизайн вече заблеязват, че все повече апартаменти са решени в органични, естествени цветове

Виж още:  10 признака, че сте готови да заживеете заедно

През 2021 се очаква топлите, натурални цветове да получат още привърженици. Освен бежовите, кремави и кафяви тонове, фокус ще имат и естествените зелени, сини и земни нюанси като теракотата.

Този тренд си пасва и допълва страхотно с избора на естествени материи.

Вдъхновение от природата

Според проучване на appartmenttherapy една четвърт от дизайнерите посочват, че вдъхновението от природата ще е една от най-силните интериорни тенденции през 2021 г. Хората имат естествена връзка с природата, затова и добрият интериорен дизайн често използва това вдъхновение в частните апартаменти и архитектурата като цяло.

Няколко са актуалните начина да внесем красотата на природата на закрито:

Органични форми и извивки

сив диван с обли форми

65 процента от дизайнерите смятат, че облите силуети на мебелите ще бъдат изключително популярни през следващите години. Сега е момента да вкараш и малко извивки в пространството си.

Забелязват се много органични, вълнообразни форми навсякъде в дизайна: от опаковки, през огледала и изкуство и дори в килимите.

След повече от 10 месеца, прекарани предимно в затворени помещения, човечеството има нужда да се приспособи и чувства максимално уютно вкъщи за дълъг период от време. Органичните, биофилни форми пак стават тренди в интериора,за да ни доближат дори малко по-близо до природата. 

Cottagecore

cottagecore дизайн

Когато ежедневието на човек е несигурно, той започва да копнее за по-прост живот. Много дизайнери смятат, че носталгията ще бъде рефлектирана в дизайна през 2021 г. Тя е успокояваща и позната, носи ни умиление. Това е и основната причина за нашумелия стил cottagecore.

Ако нямаш идея какво значи това, представи си селската къща на баба ти… на стероиди

  • стари дървени мебели
  • флорални мотиви навсякъде
  • плетени покривки, възглавници и т.н.
  • свежи и полски цветя
  • пастелни и бледи цветове
  • избелели текстили и леко износени мебели

Растения и зеленина

библиотека с много зеленина

Най-достъпният и лесен начин за сближаване с природата са стайните растения, разбира се. Интегрирането на природата в архитектурата на сградата е начин за подобряване на здравето, психиката и екосистемата като цяло.

Стайните растения в частните апартаменти стават все по-значими в проектите за интериорен дизайн. Гигантските растения са нарастваща тенденция, а вертикалните градини и мини дръвчета се виждат все по-често в домовете.

Окачените растения и зелени стени дори в малките апартаменти са една от основните интериорни тенденции, които ще наблюдаваме през 2021 г., но също така се очаква да съпътстват добрия интериорен дизайн и през следващото десетилетие.

Виж още:  “Oцениме.бг“ привлече финансиране и създаде бранда finbryte

Колониален стил

всекидневна в колониален стил

Очаква се завръщане на колониалния стил със своите екзотични животни, палми и натурални цветове. 

Ако искаш да се възползваш от уюта на този стил заложи на:

  • изобилие от екзотична растителност. Наблегни на големи палми, фикуси и папрати. 
  • големи прозорци до пода. В колониалните домове  прозорците и вратите са големи и акцентирани, можеш да постигнеш това с дълги пердета от тавана до пода.
  • естествено дърво и камък, както в интериора, така и в екстериора.
  • светла и натурална палитра като основа и ярки цветове като акцент
  • тапет или акцентна стена в колониален стил: ботаническите десен или екзотични животни. 

Персонализация

спалня с множество персонализирани елементи

Реновирането, персонализирането и освежаването на винтидж мебели и захабени вещи втора употреба е мотивирано както от устойчивия начин на живот, така и от носталгията.

При много хора престоят вкъщи се е отразил негативно на личния им стил, но от друга страна те са започнали да гледат на домовете си като на поле за творчество и персонализация.

Колкото повече време прекарваш у дома, толкова повече неща започват да ти правят впечатление и да искаш да промениш. Семействата прекарват по-голяма част от 2020 г. в домовете си и забелязват повече какво работи и какво не. Това ги кара да търсят вещи, които отговарят на личните им нужди и конкретни пространства вкъщи. 

Дизайнерите смятат, че персонализирането на интериора ще продължи да бъде все по-популярно. Това си личи много силно в социалните медии, където DIY каналите продължават да се развиват с бързи темпове.

Отделни стаи

илюстрация на отделни помещения

През последните години отвореният план на жилищата беше най-желаното разпределение на дома.

През 2020 обаче семействата, прекарват по-голямата част от ежедневието в едно помещение и все повече се засилва нуждата от собствено пространство. Видео срещи, онлайн училище и всякакви други виртуални сесии изискват тиха обстановка, без някой да прави закуска или да говори в същата стая. 

Затова експертите предполагат, че през 2021 г. много интериорни проекти и дизайнерски тенденции ще се фокусират върху разделянето на помещенията в няколко стаи или пространства.

Строителството може да бъде скъпо, а и излишно и много дизайнери прогнозират временни решения – включително завеси, паравани и дори звукоизолация на общите пространства.

Виж още:  Ще сменям квартирата. А, сега какво?

Отдалечаване от минимализма

апартамент с множество вещи по стените

Независимо дали става въпрос за изкуство или мебели, духът на минимализма и скандинавския стил абсолютно доминира интериорния дизайн в повечето частни домове. В началото на 2021 г. дизайнерите виждат, че хората вече не са такива фенове на стерилните, студени пространства и са готови да прегърнат интериорни тенденции, базирани на  повече цветове, органични форми и декоративни слоеве.

Докато прекарваме повече време в домовете си, имаме нужда от повече предмети, които да обслужват все повече нужди. Това не означава бъркотия и излишни предмети, но 2021 г. ще бъде годината, в която максимализмът се завръща на хоризонта.

Също така от 2021 все повече ще приписваме смисъл на внимателно подбрани предмети със стойност – занаятчийски изделия, diy произведения, изкуство на местни художници и декор от малки производители. 

Преди 2020 г. много от нас просто спяха и се къпеха вкъщи, но сега хората наистина инвестират повече време, пари и енергия в детайлите на декора, обзавеждането на дома вече се случва с по-смислени произведения.

Flutted furniture

модерна кухня със стени и остров с flutted текстура

41 процента от дизайнерите казват, че флейтирането (flutted furniture), класическа архитектурна форма, която се среща в обзавеждането от маси за хранене до керамични вази, ще се наложи силно.

Декоративният декор е още един начин да внесеш фина текстура и визуален интерес в дома.

Повече внимание върху светлината

много полилеи на бял фон

След толкова време прекарано вкъщи, започваме да усещаме все по-силно как светлината ни се отразява. Затворените помещения засилват нуждата ни от добро осветление, което да поддържа усещане за нормален биологичен ритъм и да подпомага енергийните нива и психичното здраве.

Все повече технологии обещават да имитират естествена светлина или да подобрят настроението, производителността и съня. А хората започват да възприемат осветлението като основен фактор за благосъстоянието. 

Според повечето интериорни дизайнери, трендовете на 2021 г. ще се въртят около природата, но според други сега е моментът да се обърнем навътре и да вземаме решения на база вътрешни нужди, а не тенденции. 

И нека не забравяме, че това да купиш или наемеш дом понякога е достатъчно и няма нужда той да е обзаведен по последен писък на модата.