Безкрайният дебат дали е по-добре да живееш под наем или да купиш апартамент продължава от десетилетия и изглежда никога няма да спре.

При всички положения е важно да се уточни, че не всички, които живеят под наем „хвърлят парите си на вятъра“.Стотици хиляди обяви за апартаменти под наем се завъртат в онлайн пространството в България всяка година.

Животът на квартира има доста плюсове, но и минуси, затова е важно всеки да прецени дали това е правилното решение за него. А ето кои са основните плюсове и минуси на живота под наем:

Плюсове:

1. По-малка първоначална инвестиция

калкулатор, химикалка и документи с цени

Обикновено наемите за даден апартамент са по-ниски от вноската по ипотека, което пести средства всеки месец.

Също така трябва да се вземат предвид и разходите по покупката като първоначална вноска и разходи по сделката (документи, хонорари за нотариус и агенция и т.н.).

Много хора нямат възможност да осигурят тези средства и вместо за задлъжняват, избират да живеят под наем.

2. Повече свобода

Момиче скача във въздуха на фона на красив залез

Ако си млад и не се задържаш много време на едно място, животът под наем може да е добра идея.

Представи си, че ти предлагат добра работа в друг град или в чужбина. Или пък се оказва, че кварталът не е по твой вкус.

Лесно е да смениш квартирата без загуби или минимални такива. Притежаваш ли свой дом обаче – може да ти се наложи да продадеш жилището преди да се преместиш. В зависимост от жилищния пазар и местоположението на имота, това може да отнеме дълго и да струва скъпо.

3. Ниски разходи за поддръжка

3 купчинки жълти стотинки и калкулатор

Един от най-големите плюсове като наемател са ниските разходи по поддръжка на имота.

Виж още:  Ще сменям квартирата. А, сега какво?

Собствениците на имот сами са отговорни за цялата поддръжка и ремонтни дейности, но когато си под наем обикновено не е нужно да се притесняваш дали покривът ще протече или ще избие някоя тръба. Ако нещо трябва да се поправи, просто се обаждаш на хазяина. Отговорност на собственика е да поддържа имота си.

Увери се обаче, че си прочел внимателно договора за наем преди да го подпишеш – не искаш да се изненадаш от неочаквани условия. Понякога хазяите могат да добавят специална клауза за това, че си отговорен за ремонтни разходи.

4. Без задлъжняване с кредити

Две жени на банкова консултация

Щом става дума за ипотеки е добре да отбележим, че влизането в дълг е изключително сериозна стъпка. Добрите финансови решения изискват добра финансова култура, сериозно проучване и качествена кредитна консултация.

Едно от големите предимства на живота под наем е свободата, която носи. Когато си под наем и не трябва да мислиш за месечната вноска по ипотеката, имаш по-голямо спокойствие що се отнася до започването на нов бизнес или смяна на трудовата сфера.

5. Спестяване на повече пари за първоначална вноска

офис принадлежности върху бюро

Животът под наем често е важна стъпка преди купуването на жилище.

За поколението Х, което в момента задвижва жилищния пазар в света, купуването на собствен дом става все по-бавно. Младите двойки живеят години наред под наем. Често това изчакване им помага да съберат нужните средства, за да си осигурят не просто най-евтиния дом, а мечтаното от тях жилище.

Нека сега погледнем какви са минусите на живота под наем.

Минуси:

1. Проблем с ремонтите и освежителните дейности

изпразнен апартамент, нуждаещ се от ремонт

Обикновено наемателите нямат право дори да пребоядисат квартирата си, още по-малко да направят сериозен ремонт.

Виж още:  Търсиш апартамент под наем в София? Подготви си 750 лв.

В повечето случаи на наемателите не би им било разрешено да сменят подовите настилки или дори щорите. Някои хазяи одобряват подобни ремонтни дейности като за тях плаща наемателят и изплаща по-малък наем в рамките на няколко месеца.

Също така тези дейности трябва да бъдат направени по условията на собственика и той често ги съблюдава, което води до доста изгубено време, а понякога и нерви.

2. Изплащане на чужд актив

женски ръце броят пари

Когато плащаш наем за дадена квартира, вероятно изплащаш ипотеката на собственика. По същество финансираш инвестицията на наемодателя си.

Ако той се е съгласил да направиш ремонт в апартамента му, това е подобрение, което може да покачи цената на имота му. Собственикът ще продължава да се облагодетелства от това, а на теб може да се наложи да търсиш нова квартира съвсем скоро.

При такава инвестиция от твоя страна няма възвръщаемост на парите ти и времето, които си изразходил.

3. По-малко сигурност

Млад мъж държи лицето си в ръце, обграден от кашони

Хазяинът ти може утре да реши, че имотът му трябва и да прекрати договора. Така ти се озоваваш в неприятната позиция да търсиш ново жилище в неудобен за теб момент.

Ако това се случи през есента, когато наемите са по-високи и има повече търсене, проблемите ти са още по-сериозни.  

4. Емоционална несигурност

изтривалка с надпис Home

Повечето хора обичат да имат място, което могат да нарекат свое. Домът е измерител за сигурност, щастие и успех за много българи.

Статистиката показва, че към 2018 г. 83,6% от българите живеят в собствен дом, което ни нарежда на едно от челните места в Европа.

Животът на квартира често носи чувството, че не сме си съвсем вкъщи, особено когато човек смени няколко квартири.

Виж още:  Депозит за наем: как да си подсигуриш връщане на парите

5. Трудности с домашните любимци

черен дакел се подава от кашон

Тези, които имат домашен любимец знаят, че намирането на хубава квартира, в която се допускат кучета и котки е цяла мисия. Броят обяви, в които се разрешават животни е толкова малък, че наемателите се борят със зъби и нокти за тях.

За съжаление те често са със стари мебели или се изисква двоен депозит. Когато притежаваш жилище този проблем също е решен.

Има много случаи, в които живота под наем е разумното решение и не винаги собствеността те прави по-успял или богат. Важното е всеки наемател (и купувач) сериозно да прецени плюсовете и минусите на двата варианта и да вземе най-доброто решение за себе си.

Който и вариант да избереш – квартира или собствен дом – оцениме.бг ти предоставя само проверени и актуални обяви, които отговарят на твоя начин на живот.