Пандемията от Covid-19 промени икономиката, общуването и начина ни на живот. Слоганът Остани вкъщи се превърна в ежедневие без значение дали искаме или не.

Всеки използва времето си по различен начин в тази ситуация. Според нас от Оцениме.бг сега е подходящ момент да се вдъхновиш и да превърнеш апартамента си в уютен дом. Направи пролетно почистване, преподреди вещите си и преоткрий дома си.

В този материал сме събрали 12 съвета как да внесеш повече уют у дома.

1. Почисти основно

жена чисти кухненски под

Може основното почистване на дома да не звучи забавно, но тази част от процеса е изключително важна по две причини.

От една страна, почистването на всяко кътче в дома неминуемо спомага за по-добро опознаване на пространството и носи със себе си много вдъхновение за интериорни и организационни идеи. 

От друга страна, пролетното почистване е изключително удачен момент да се отървеш от остарели или ненужни вещи. Ако още не си чувал за метода КонМари – сега е удачен момент да научиш повече и да приложиш този метод за организиране на домакинството. Той ще ти помогне да се чувстваш по-леко и приятно в дома си.

2. Пребоядисай

стълба, мечета и кофи с боя на фона на бяла стена

Повечето интериорни дизайнери повтарят като мантра “Ако апартаментът не ти харесва – пребоядисай го”. Ще се изненадаш колко често този сравнително евтин и бърз метод е достатъчен, за да усвежиш мястото си.

Ако апартаментът ти е под наем, но планираш да останеш там за продължителен период от време, попитай хазяина си дали позволява да го пребоядисаш. Вероятно той няма да има нищо против да освежиш имота му.

Избери гама от допълващи се цветове, която да използваш в апартамента – това носи усещане за свързаност на стаите. Топлите цветове помагат за създаване на уют, а синьото и зеленото имат успокояващ ефект.

Виж още:  Covid-19 и жилищата: Възстановява ли се Китай?

Ако пък не искаш или не можеш да боядисваш стените, трансформирай някоя стара мебел с малко свежа боя.

3. Прибери зимните дрехи и аксесоари

русо момиче държи кашон

Остани вкъщи и направи цялостно преорганизиране на гардероба си. Времето вече се затопли значително и е време да размениш местата на летните и зимните си дрехи и обувки.

Първо се освободи от умалели и остарели дрехи и аксесоари и прибери сезонните си вещи, от които нямаш нужда в момента.

След това намери специално място за всяка една вещ. Използвай кутии за съхранение от ikea например, за да може всяка вещ да има строго определено място. 

Постарай се да изчистиш и подредиш всичко в апартамента в рамките на 1-2 дни, за да не загубиш ентусиазъм с времето.

4. Купи нужното онлайн

мъж пазарува онлайн

Когато започнеш да подреждаш, вероятно ще установиш, че ти липсват някои неща.

В момента обикалянето по магазини не се препоръчва, но много компании предлагат големи намаления и безплатни доставки в подкрепа на идеята Остани вкъщи – пазарувай онлайн.

В сегашната ситуация е по-важно от всякога да предпочетем покупки от български дизайнери и производители.

Опитай се да намериш малки български компании, които да подкрепиш в този труден момент. Списание Егоист направиха БГ Каталог, в който са побрали доста български бизнеси, които могат да ти послужат като отправна точка.

5. Пусни си музика и си направи нов плейлист

русо момиче слуша музика и танцува на фона на жълта стена

Това е лесен (и безплатен) начин да направиш дългите часове вкъщи по-приятни.

Всяка музика носи определен заряд и един специално подбран плейлист може да ти помогне да създадеш желаната атмосфера вкъщи: енергизираща, успокояваща, весела.

Създай отделни плейлисти за работа, спорт и релаксираща вечер.

Виж още:  Covid-19 и жилищата: заключения и прогнози на експертите в САЩ

Или се вдъхнови от любимите песни на известните личности в предаването “Моят плейлист” на БНТ.

6. Подреди вещите със сантиментална стойност

момичешко бюро с много снимки и сувенири

Помисли кои са вещите, които те карат да се усмихнеш или ти навяват приятни спомени. Намери им място, така че да ги виждаш всеки ден.

Преподреди магнитчетата по хладилника и рамкирай най-ценните снимки за теб. Аранжирай красиво сувенирите и принадлежностите, свързани с хобитата ти.

Прибери в шкафове и кутии тези вещи, които не ти носят радост. Апартамент, изпълнен с вдъхновение и спомени наистина се превръща в уютен дом. 

7. Персонализирай стените и пода

две карти окачени върху кухненска маса

Празните стени и под дават усещане за стерилен, необитаем апартамент. Придай своя собствен стил и вкус на апартамента като закачиш картини, снимки и декорация по стените. Ако не можеш да се справиш със закачането, просто ги облегни на стената. 

Текстилът и различните текстури носят много уют в интериора. Допълни дома с килим, одеало, пердета или възглавници в подходяща гама за стаята.

За апартаменти с отворен план се препоръчва разграничаването на няколко зони чрез различни килими. Това може да ти е от полза и ако ти се налага да работиш от вкъщи по време на карантината. Освен другите си преимущества текстилът абсорбира и шума в апартамента.

8. Създай специален домашен аромат

различни свещи, кутии и клонки подредени вурху шкаф

Обонянието е най-силното сетиво у човека и то може да донесе различни емоции или дори да извика забравени спомени.

Опитай да създадеш специален аромат, който прави атмосферата вкъщи по-приятна. Запали ароматни свещи или пръчици. Купи нов сапун за ръце или ароматизатор за стая.

А защо не сготвиш нещо апетитно, което да изпълни дома с приятна миризма? Домашните сладкиши или печени ядки са добър вариант. 

Виж още:  Covid-19 и жилищата: Имотите във Великобритания на пауза

9. Направи си сам 

плот, пълен с четки, канап, лепила и други пособия за творене

Придай собствен почерк на апартамента си като ръчно изработиш декорацията за него. Няма по-подходящ момент от сегашния.

В Youtube и Pinterest съществуват хиляди снимки и видеа, които показват как лесно и бързо да персонализираш вещите си, така че да станат уникални. The sorry girls, DIY Danie и Lone Fox са нашите любими места за вдъхновение.

 10. Вкарай природата вкъщи

много различни растения в саксии вурху дървен шкаф

Проучи кое е най-доброто място за всяко растение, така че то да получава оптималните условия за растеж.

Ако още нямаш растения, подбери такива, които са лесни за гледане: драцена, фикус, кактус и орхидея са едни от най-лесните растения за отглеждане. А защо не засадиш подправки като босилек, розмарин и мента? Сега е идеалният момент за засаждането им. 

 11. Обособи си уютно кътче

диван с наметнато одеало до шкаф, декориран с книги

Холът е мястото в дома, в което хората обикновено прекарват най-много време. Опитай се да обособиш там най-уютното кътче в дома.

Сложи пухкаво одеяло и 2-3 възглавници на дивана. Нареди книгите, за които все не ти остава време на масичката пред дивана. Устрой си тиха и уютна вечер с чаша чай и книга в ръка. 

12. Излез от карантината като мастършеф

млада жена готви в просторна кухня

Остани вкъщи и използвай времето да се научиш да готвиш още по-добре. Много народи смятат, че кухнята е сърцето на дома и тя е в основата на това да се чувстваш комфортно вкъщи.

Направи седмично меню с разнообразни рецепти и тествай нови комбинации. Експериментирай. Използвай продуктите и подправките, които все забравяш.

За много хора карантината е прекрасен момент да разгърнат кулинарният си потенциал. Направи го и ти. 

Какъв е твоят начин да се чувстваш уютно вкъщи в този момент?