Дошъл е моментът за продажба на сегашния ти апартамент? Вгледай се добре в него.

  • Готов ли е да очарова потенциални купувачи?
  • Ще успееш ли да го продадеш на желаната цена?
  • Има ли как да вдигнеш цената му чрез ремонт и разкрасяване?

Нужно е да направиш специфична подготовка за продажба, за да може този апартамент да ти донесе бърза и добра печалба.

За да се случи това, е важно купувачите да успеят да си представят живота си в твоя апартамент. Когато даден имот се подготвя за продажба, това се прави с намерението да се хареса на максимален брой купувачи, а не да е според вкуса на продавача.

Целта на огледа е да представи апартамента като място за спокоен и приятен живот.

Представи си, че правиш оглед на жилището си като потенциален купувач. Влез в апартамента и се опитай да погледнеш на него през очите на непознат.

  • Какво би забелязал той?
  • Какво би му харесало и какво може да го отблъсне?
  • Кои са по-сериозните недостатъци на апартамента и кои са маловажни забележки?

Направи списък с всичко, което би било добре да промениш, за да стане по-привлекателен имота и да се вдигне пазарната му оценка. За да видиш на какви цени са се продали имоти, подобни на твоя, заяви Сравнителен анализ в Имотния агрегатор.

Съветите от втора и трета част на тази статия са за разкрасяване на жилището и не изискват големи средства. Ако все пак ти се налага да направиш големи ремонти (сменяне на плочки или дограма например), за да качиш повече продажната цена на жилището, първата част на тази статия е за теб.

1. Направи основен ремонт

списък с подготвителни дейности преди продажба на апартамент

Няма смисъл да правиш грандиозни ремонти, които в последствие няма да ти донесат възвръщаемост.

Повечето купувачи обаче държат някои трудоемки ремонти да са завършени преди да се нанесат – те могат сериозно да се отразят на цената и на бързината на продажба на твоя апартамент. 

Ремонтирай банята

Обикновено хората не мислят много за банята и тоалетната, но често това се оказва помещението, което може да попречи на сключването на сделка. Сервизните помещения се използват няколко пъти на ден и всеки избягва техния времеемък ремонт. Купувачите биха оценили, ако им спестиш това усилие и ремонтираш остарялата баня.

Заложи на изчистен и светъл дизайн. Не премахвай или променяй мястото на ваната, ако това не е наложително. Ако пък банята е в добро състояние, може да се задоволиш само с козметично освежаване: изчисти тавана от мухъл, избели фугите с белина, почисти добре всяка повърхност в банята.

Виж още:  Покупка на апартамент: 9 проблема и техните решения

Накрая смени завесата, изтривалката и тоалетната седалка. Добави 1-2 свещички, дебели хавлии и прибери излишната козметика. 

ръце залепят бели плочки

Ремонтирай кухнята

Eкспертите препоръчват ремонт на остарялата кухня, дори да нямаш много средства. Понякога тя се оказва по-важна за купувачите, тъй като те прекарват повече време там, отколкото в банята. Желателно е уредите да са сравнително нови, да има удобно място за сядане и достатъчно голям кухненски плот за готвене.

Ако и банята и кухнята имат нужда от спешен ремонт, може да разпределиш бюджета между двете и да направиш освежителен ремонт.

Изцикли паркета 

Това е един от най-ефективните начини да освежиш апартамента. Много от старите жилища имат добър масивен паркет, който обаче има нужда от циклене и лак. Тази процедура ще спаси стария паркет и ще го накара да заблести като нов. 

стълба, кофи с боя и мече за боядисване на фона на бяла стена

Пребоядисай

Дори да не планираш други ремонтни дейности, свежата боя е задължителна преди да се пристъпи към продажба на който и да е апартамент.

Препоръчително е да се избягват силните и ярки цветове, както и снежно бялото. Заложи на неутралната гама: капучино, светло бежово, светло сиво. За по-тъмни апартаменти се препоръчват неутрални цветове с лек жълт отенък. Отърви се от фототапетите и скъсаните тапети.

Не пренебрегвай малките неща 

Поправи всички дреболии, за които все не ти остава време: счупени дръжки, чекмеджета, отлепени плочки и т.н. Смажи вратите, почисти аспираторите и вентилаторите в банята.

2. Чистене, подреждане и организиране

Това е най-важният етап при подготовката. Препоръчваме ти да не пестиш време и усилия и да преминеш през всички стъпки по-долу, за да се подготвиш максимално добре за предстоящата продажба на апартамент.

Почисти основно

Вероятно това е най-важната стъпка от целия процес. Направи основно почистване на жилището: прозорци, паяжини по тавана, лампи и полилеи, мебели, смесители и душ, вана, хладилник, печка, первази.

Всеки сантиметър от апартамента трябва да бъде почистен.

Проветри добре

Обърни внимание и на миризмата в жилището. Ако има лоши миризми, намери източника им и го отстрани. Изпери пердетата и дамаската, които задържат неприятна миризма. Напръскай с препарат за отстраняване на миризми.

Обърни специално внимание на това, ако в жилището живеят пушачи.

Винаги проветрявай жилището преди оглед на потенциални купувачи.

подредено дървено бюро

Подреди и деперсонализирай 

Прибери личните вещи като снимки, рисунки, сувенири и т.н. Важно е хората дошли на оглед да си представят техния живот в жилището, а твоите лични вещи ще ги разсейват и ще им попречат за това. Подреди апартамента, прибери повечето вещи в шкафовете – нека повърхностите са чисти и подредени.  

Подреди и отвътре

Имай предвид, че купувачите може да искат да погледнат във вградените шкафове и мокрите помещения, за да видят с колко място разполагат.

Виж още:  Why banks are essential in the customer housing journey

Постарай се всичко да е чисто и подредено. В противен случай може да се създаде грешното впечатление, че на апартамента му липсва достатъчно пространство за съхранение.

високо стенно огледало до бяла масичка

Обърни внимание на огледалата

Почисти всички огледални повърхности. Хората имат способността да не забелязват праха и петънцата по огледалата, когато се оглеждат в тях всеки ден, но когато отидат на ново място те веднага им правят впечатление.

Добра идея е да купиш още огледала, за да направиш стаята да изглежда по-просторна. Те могат да се използват и когато искаш да направиш пространството по-светло – постави ги така, че да отразяват светлината от прозорец или лампа.

нощна лампа с изчистен дизайн

Осигури повече светлина

Жилището изглежда най-просторно и уютно, когато е добре огряно от слънчева светлина. Ако тя не е достатъчна, замести я с изкуствена – постарай се всяка стая и всяко кътче да са максимално добре осветени.

Премахни изгорелите крушки и избери такива с повече волтове и топла светлина. Купи допълнителни лампи за тъмните кътчета на апартамента.

Експертите препоръчват в стаята да има 3 източника на светлина: лампа на тавана и две други лампи. По време на дневни огледи отвори пердетата и вдигни щорите. Ако огледът е вечерен, запали всички лампи, но остави пердетата затворени.

3. Последни щрихи

Ето и няколко допълнителни стъпки, които можеш да предприемеш, за да се откроиш, от който и да е друг апартамент за продажба.

Не забравяй входа

Важно е още с влизането в блока, посетителите да си изградят добро мнение за сградата и входа. Постарай се изтривалката пред вратата да е на ниво. Прецени дали външната врата има нужда от смяна или пребоядисване. Изчисти входа, ако се налага. Тези дребни детайли са първото нещо, което посетителите ще забележат и е важно първото им впечатление за сградата да е добро.

зелени растения върху дървен шкаф

Заложи на повече зеленина  

Естествените цветя и зеленина внасят уют и свежест в жилището. Това е един лесен начин да направиш апартамента си по-приветлив. Постарай се растенията да са в добро състояние: без увехнали листа и буболечки. Ако имаш възможност сложи цвете в банята и пред входната врата. 

Затвори капака на тоалетната

Този малък детайл оказва голямо влияние върху възприятието за банята и дома като цяло – не го пропускай.

черен дакел се подава от кашон за местене

Помисли за домашните любимци 

Препоръчваме да прибереш клетката, леглото и играчките на домашния любимец. Това е едно от нещата, които могат да попречат на хората да усетят мястото като “свое”.

Виж още:  Как да снимаме апартамент за отдаване или продажба

Другият проблем е, че много хора биха се притеснили от евентуална миризма или щети от животинките. 

Прибери детските вещи

Прибери детските играчки, книжки и дрешки. Нека те са скрити в шкафовете, така че да не нарушават общия изглед на апартамента.

Цветните вещи, които се търкалят навсякъде лесно могат да разсеят купувачите от същинския оглед на апартамента.

отворени бели двойни врати

Осигури безпроблемно преминаване между стаите

Отвори всички врати, за да улесниш преминаването от стая в стая. Премахни излишните мебели, които трябва да се заобикалят от посетителите. Тези две неща ще им помогнат да си представят разположението по-добре и жилището ще изглежда по-просторно.

Направи извадка от последните сметки

Ако си от късметлиите, на които не им се налага да плащат високи сметки – изтъкни го. Подготви извадка от последните ти 3 сметки за ток и вода. Ако се отопляваш на ТЕЦ, покажи сметките си за парно от последния зимен сезон.

Това ще направи изключително добро впечатление, тъй като рядко продавачите са толкова добре подготвени и могат да докажат твърденията си за ниски сметки.

момиче пише с химикал върху бюро с разхвърлени документи

Подготви история на ремонтните дейности 

Разкажи на купувачите за ремонта на банята, смяната на дограмата или други големи ремонтни дейности, които си извършил през последните 2-3 години. Това ще ги успокои, че скоро няма да харчат големи суми за ремонт. А и винаги е приятно да знаеш, че предишните собственици са се грижили добре за имота.

Провери оценката на имота

Провери стойността на апартамента в оцениме.бг. Това ще ти отнеме няколко минути, но ще ти даде важна информация за моментното състояние на пазара: близка ли е обявената цена с пазарната оценка на имота, можеш ли да я вдигнеш или ще ти се наложи да я свалиш. Тази подготовка ще направи процеса по продажба на апартамента ти по-предвидим и спокоен.

Снимай видео обиколка 

Когато си подготвил и подредил всичко за оглед – направи снимки и запиши видео обиколка на апартамента. Всички знаем колко са важни добрите снимки, но видеото е сравнително нов елемент в онлайн обявите за имоти. Той дава допълнителна информация и сигурност на купувачите още преди да са дошли на оглед.

Силно препоръчваме да заснемеш апартамента – това ще те отличи и доближи до купувачите, а за някои това е единствената опция за оглед по време на covid-19 кризата.

Още съвети за заснемането на апартамент за продажба виж в специалният ни гайд на тази тема.

Вече знаеш как да предотвратиш една от най-разпространените грешки при продажба на апартамент – недостатъчната подготовка на имота.