Икономиката в Китай се събужда след потушаването на вълната от Covid-19. Жилищата също са повлияни от това положително раздвижване на пазара.  

Част от последиците от Covid-19 върху имотния сектор в Китай вече започнаха да се изясняват. Опитът на изток може да ни подскаже какво можем да очакваме като последици от епидемията и по нашите географски ширини. 

В рубриката ни “Covid-19 и жилищата” споделяме какво е състоянието на имотите в различните държави, засегнати от пандемията, какви са предприетите мерки и какво прогнозират експертите. Вижте статията ни от първите седмици на Covid-19 в България, както и статията ни за жилищата в САЩ и Великобритания.

Специализираният ни доклад за влиянието на Covid-19 върху жилищата в България е тук.

1. Covid-19 и SARS може да имат различни ефекти върху жилищата

Брой заболели от Covid-19 в Китай

Икономическите условия са различни в момента и по време на епидемията SARS от 2003 г. Тогава нивата на инвестиции в имотния сектор в Китай рязко са се върнали след потушаване на епидемията. В момента е трудно да се прогнозира дали след пълното потушаване на коронавируса ще се случи същото. 

От Allen & Overy очакват капиталовите потоци от САЩ и Европа към региона да се върнат, а въздействието на Covid-19 върху жилищата в Китай да бъде тежко, но краткотрайно.

Според тях коронавирусът ще причини остър шок за световната икономика през първата половина на 2020 г., последван от подем. 

2. Срив в продажбите през първото тримесечие на 2020 г.

Карта на Китай

Имотният сектор в Китай е опустошен през първото тримесечие на 2020 г., според China Beige Book, най-голямата частна мрежа за събиране на данни в страната. Всяка основна метрика за пазара на недвижими имоти е потънала далеч под нулата. 

За първото тримесечие на 2020 г. индексът за обем на продажбите е с стойност -29 пункта. За сравнение индексът е имал стойност 70 пункта през първото тримесечие на 2019 г.  Отрицателното отчитане на индекса показва свиване, а положителното отчитане увеличава обема на продажбите.

Виж още:  Остани вкъщи и превърни жилището си в уютен дом

През март този индекс се сви с 11 пункта до -49 пункта (от -38 през февруари). Индексът включва продажби на жилища и търговски имоти. Той е съставен чрез интервюта с повече от 3300 компании и изпълнителни директори в Китай, като резултатите им често се различават от официалните данни на правителството.

Данни, събрани от Barclays, показват, че продажбите на жилища са намалели с около 40% през март в сравнение със същия период на миналата година. Стръмният отскок показва, че секторът започва да се възстановява, след като продажбите са паднали със 70% през февруари.

3. Над 200% среден месечен ръст в продажбите на имоти след потушаването на Covid-19

графики на пазарни показатели

Компаниите за недвижими имоти в Китай отбелязаха рязък ръст на продажбите след разхлабването на националните мерки за ограничаване на Covid-19.

Доклад на Shidai Caijing изследва продажбите на 25 компании за недвижими имоти в Китай, които обявиха резултатите си за месец март. Според доклада тези компании отчитат над 200% увеличение на продажбите в сравнение с предходния месец. Някои компании дори отбелязват печалба в сравнение със същия период на миналата година.

Jinmao отбелязват най-силен ръст на годишна база с договори за продажба за 13,045 милиарда юана през март или ръст от 30% на годишна база. 

Risesun Real Estate Development отбелязват месечно повишение от 591,77%. 

Evergrande Group предлагаха намаления на нови имоти достигащи до 25% през февруари и 22% през март. През изминалия месец те са отбелязали най-силни продажби от компаниите в доклада, а именно 62,08 милиарда юана. Тези резултати са постигнати въпреки годишен спад в цената на кв. м. от 16,54%.

4. Забавянето при новото строителство – от голяма важност за Китай

Covid-19 графит

В Китай новото строителство е изключително важно за обема на пазара. Всяко сътресение в сектора на жилищното строителство има отражение в средносрочен план върху завършените проекти и транзакциите.

Виж още:  Covid-19 и жилищата: Имотите във Великобритания на пауза

Сътресенията в следствие на Covid-19 в имотния сектор в Китай могат да доведат до просрочване на някои от строителните компании. Очаква се това да има сериозен вторичен ефект върху растежа на брутния вътрешен продукт на Китай през 2020 г.

Въз основа на изчисления на Capital Economics, БВП през първите три месеца на тази година ще се свие с около 20% в сравнение с миналото тримесечие.

5. Airbnb Китай с 3 инициативи в помощ на домакините на жилища

Червени китайски фенери

Тези инициативи са част от фонд от 10 милиона долара, създаден от Airbnb Китай през февруари за борба с негативните ефекти на Covid-19 . Airbnb въведе програма за ранно изплащане на приходите на домакините в платформата. Компанията ще авансира 50% от дължимата сума до два месеца по-рано в сравнение с първоначалното време за изплащане.

Платформата предлага и програма, популяризираща обяви с високи оценки за чистота.

За да вдъхновят хората да започнат отново да пътуват, Airbnb Китай са започнали и кампания, промотираща препоръчани жилища за отсядане в близки дестинации.

6. Въвеждат се политики за покупка на жилища с надеждата да имотният пазар да се раздвижи

разпространение на Covid-19 в Китай

Избухването на Covid-19 постави много семейства в Китай в лоша финансова позиция при плащане на наемите и ипотеките им. Някои градове въведоха редица политики за “спокойна” покупка на жилище, за да облекчат жителите и да съживят застоялия пазар на недвижими имоти.

Според „Economic daily“ епидемията от Covid-19 в Китай е довела до почти нулеви транзакции на първичния и вторичния пазар на имоти през февруари. Нараства и броят фалити сред компаниите за недвижими имоти.

Националното статистическо бюро публикува доклад относно инвестициите и продажбите на недвижими имоти в страната за януари и февруари. Той показва, че инвестициите в сектора на недвижимите имоти са паднали с 16,3% на годишна база. Анализът посочва, че спадът се дължи на затворените офиси на компаниите за недвижими имоти в страната.

Виж още:  Covid-19 и жилищата: заключения и прогнози на експертите в САЩ

Множество области в Китай са въвели различни мерки за подпомагане на сектора. Някои градове облекчават прехвърлянето на земя и удължават периода на валидност на оценката й. Други облекчават надзора преди продажба и понижават стандартите за предварителна продажба. Някои местности пък отпускат субсидии за купуване на жилище, за да насърчат развитието на пазара на имоти.

Данните на агенцията за недвижими имоти Lianjia показват, че търсенето на пазара в момента е доста силно. През последните две седмици обемът на транзакциите на вторичния пазар в 18 ключови града се е увеличил с 89.7% (първата седмица) и 64% (втора седмица) спрямо предходния месец (към края на март). 

7. Къщите са за живот, а не за спекулации

надпис Home със сърце

Според Reuters ипотечните кредити в Китай за започнали да представляват твърде висок дял от доходите на средната класа и хората потъват в дългове. Тъй като жилищата превъзхождат всички други класове активи в Китай, това изкривява разпределението на капитала. Около три четвърти от богатство на китайските домакинства се съхранява в недвижими имоти.

Регулирането и контролът на пазара на недвижими имоти в различни части на Китай ще продължи да се придържа към принципa „къщите са за живот, а не за спекулации”. Тази фраза се е превърнала в мантра на президента Си Дзинпин.

Според Pandaily привличането на горещи пари на пазара на недвижими имоти и натискането на цените на жилищата до увеличаването на икономическите показатели не е възможно решение.

Политиците се надяват на бързо възвръщане на търсенето чрез политически мерки, но демографските прогнози не подкрепят тази теория. Процентът нови семейства в Китай силно намалява между 2011 и 2018 г., а населението ще започне да се свива през 2027 г. Според проучвания Китай разполага с около 3 милиарда квадратни метра непродадени жилищни площи, чиято продажба би отнела две години и без епидемия.