Ако и ти мечтаеш за жилище в Пловдив, тази статия ще те насочи какви са средните цени на пазара на апартаменти.

Всички данни са филтрирани от фалшиви и повтарящи се обяви благодарение на алгоритъма на оцениме.бг.

Продажби:

За периода 09.2018 – 09.2019 г. в Пловдив са били обявени за продажба 16 177 апартамента.

Най-многобройни са обявите за тристайни жилища – 7 299 на брой, следвани от двустайните – 6 370. Едностайните жилища са далеч по-малко, а именно 1003, след които се нареждат многостайните 588 и четиристайните – 556. Без изненада, мезонетите са на последно място – за 12 месеца само 361 обяви са се появили в Пловдив.

Средната цена на квадратен метър за целия набор от жилища е 806 евро/кв.м. Най-скъпо излиза квадратният метър в центъра, като нашият алгоритъм е засякъл цена от 1730 евро/кв.м.

Става дума за луксозен двустаен апартамент в близост до главната улица и Капана. Имоти с такава локация рядко се появяват на пазара, така че това може да оправдае високата цена.  

За сметка на това в Пловдив има и имоти с доста по-ниска цена. Например за примамливите 332 евро/кв.м. може да се сдобиеш с мезонет на замазка във Въстанически. Квадратният метър на този имот излиза почти два пъти и половина по-евтино от средните цени на апартаменти в Пловдив – 806 евро/кв.м.

Пловдив по залез

Наеми:

При наемите разпределението между различните типове имоти е малко по-различно.

От общо 7 204 обяви на апартаменти под наем, 4 197 наброяват двустайните, а тристайните са почти два пъти по малко – 2 112. Обявите за едностайни апартаменти наброяват 655, четиристайни и многостайни – 183 и мезонети – 57.

Апартаментът с най-висока наемна цена, обявен на сайта ни, се намира в самия център на града. Срещу 950 евро на месец наемателят получава луксозно обзаведено тристайно жилище, тераса с гледка към Марково тепе и подземен гараж.

За сравнение средната наемна цена на тристайните апартаменти в града е почти 3 пъти по-ниска. Въпреки това обявната цена не е била променена и имотът е бил отдаден в рамките на месец.

Виж подробна информация по квартали в годишния ни доклад за имотния сектор в страната.

Намери твоят мечтан дом на оцениме.бг, а ние ще ти кажем каква е реалната цена на всеки имот в града.