Два месеца след избухването на огнище на Covid-19 в България обхватът на последиците му върху имотите започна да се изяснява. Ние от Оцениме.бг представяме обобщени данни за периода от обявяването на извънредно положение до ден днешен.

Всички данни са събрани чрез системата на Оцениме.бг за мониторинг на пазара на недвижими имоти като всички неактуални, повтарящи се и фалшиви обяви са премахнати. Данните са за обявни цени в 6-те най-големи града в страната.

Предлагането на имоти с драстичен спад

Брой обявени за продажба апартаменти - преди и след Covid-19 - Оцениме.бг
Брой уникални обяви за продажба на апартаменти 2 месеца преди обявяване на извънредното положение и 2 месеца след това. 

Най-силната индикация за случващото се на пазара виждаме в огромния спад на предлагането на жилища на пазара.

Жилищата обявени за продажба са намалели с 53%

Апартаменти, обявени за продажба в България - януари-май 2020 - Оцениме.бг

Броят уникални обяви за продажба на апартаменти е намалял с 53% след обявяване на карантинните мерки в страната на 13 март. 

Най-голям спад в обявите е отбелязан в София – 60%, следван от Стара Загора – 58%. В Пловдив спадът е от 46%, Варна – 45%, а Бургас 48%. Най-малко засегнат от 6те града е Русе, където броят обяви е намалял с 40%. 

ГрадБрой обяви*
София-60%
Пловдив-46%
Варна-45%
Бургас-48%
Русе -40%
Стара Загора-58%
Сравнен е броят обяви за продажба на апартаменти в 2 периода: 13 януари – 12 март и 13 март – 12 май

С кризата се преустановиха огледите на жилищата и оценките на професионалните оценители. Covid-19 фактически стопира продажбата на жилища в България. Въпреки бързата реакция и адаптация на брокерите на недвижими имоти, които въведоха по-широка употреба на 3D огледи, сделки почти не се случват. 

И в шестте града, включени в статистиката ни се забелязва рязък спад в предлагането на жилища точно след обявяване на извънредното положение на 13 март.

Причина за това са не само затрудненият процес при търсене на нов дом, но и недоверието у купувачите. Те не са сигурни, че ще запазят доходите си и предпочитат да изчакат с покупката. 

Виж още:  Кои са oсновните стъпки при покупка на жилище?

Това се проявява и като спад в търсенето от страна на купувачите. Броят търсения на “имоти” и “апартаменти” в Google онагледява този намалял интерес за покупка.

Експерти в България и чужбина предвещават, че това е само “пауза” в покупко-продажбите и те ще се случат на по-късен етап. Времето ще покаже дали това е така, но статистиката на Google trends показва, че има известен ръст в търсенето през последните седмици. 

Броят нови квартири на пазара е намалял с 21%

Брой обявени за отдаване апартаменти в България по време на Covid-19 - Оцениме.бг

Тенденцията се запазва и при отдаването на апартаменти под наем, въпреки че мащабите са по-малки. В 6-те големи града на България броят апартаменти, обявени за наемане е паднал с 21% от началото на Covid-19 кризата.

ГрадБрой обяви*
София-20%
Пловдив-25%
Варна-26%
Бургас+4%
Русе -26%
Стара Загора-39%
Сравнен е броят обяви за продажба на апартаменти в 2 периода: 13 януари – 12 март и 13 март – 12 май

Най-силно засегната е Стара Загора със спад от 39%. Русе и Варна отбелязват спад от 26%. В Пловдив броят обяви е намалял с 25%. В София с 20%. От шестте града само Бургас е отбелязал скромен ръст – 4% повече обяви.

Брой обяви за квартири в България - преди и след Covid-19 - Оцениме.бг
Брой уникални обяви за отдаване под наем на апартаменти 2 месеца преди обявяване на извънредното положение и 2 месеца след това. 

Цените на апартаментите в страната са паднали с 3%

Средна продажна цена на апартаменти в България - януари-май 2020 - Оцениме.бг

Цените на жилищата зависят най-много от нивата на безработица в страната и общото икономическо положение. За последните 2 месеца цените на жилищата в България са паднали с 3%. Все още е рано да се предвиди дали ще има следващ по-голям и сериозен спад в цените на жилищата. 

На този етап продавачите не бързат да смъкват цените. Те нямат спешна нужда да продават и обявните цени са претърпели само лек спад.

Виж още:  Пазарна оценка на имот: всичко, което трябва да знаеш

Купувачите от своя страна не искат да купуват в несигурни времена. Някои от тях се надяват на по-сериозни намаления в цените, които може и да не се случат.

В София и Пловдив цените на апартаментите са се задържали стабилни от началото на годината насам. Цените в двата най-големи града в страната са паднали с едва 1% през изминалите 2 месеца. 

В Русе е отбелязан най-малък спад – малко над половин процент в сравнение с периода 13 януари – 12 март.

По-големи разлики в цените има покрай Черноморието. Вероятно това е отражение и на сериозно засегнатия туристически сезон тази година. В Бургас е отбелязан спад от 4% на апартаментите в града. 

Във Варна пък цените да паднали с почти 6% за същия период. 

Цените на апартаментите в Стара Загора са били повлияни най-много от кризата Covid-19 в България. Средните обявени цени за продажба в града са паднали със 7%. 

Цените на наемите също са се повлияли от коронавируса

Среден наем по време на Covid-19 в България - Оцениме.бг

При наемите се забелязва по-бърз и рязък спад на цените, отколкото при продажбите, тъй като те са по-ликвидни. По данни на оцениме.бг спадът в наемите в страната в месеца след 13 март до 20 април възлиза на 9%.

Пазарът започна да се съвзема и в момента квартирите в страната се предлагат на нива 6% по-ниски от тези преди началото на кризата. 

При сравнение на малко по-дълги периоди обаче квартирите в България се обявяват на почти същите цени като преди Covid-19 кризата. Трудно е да се каже дали наемодателите правят по-големи отстъпки при самото сключване на договор.

Среден наем на кв.м. - преди и след Covid-19 - Оцениме.бг

Обявите, публикувани по време на извънредното положение са на почти същите цени като тези в двата месеца преди това. 

Виж още:  Ще купувам апартамент! Как да избера новия си дом? - Гайд

Наемите са претърпели най-голям спад в Бургас – 6%, следвани от софийските квартири – 4%. В Пловдив цените на наемите са паднали с 1%, а във Варна с половин процент. 

Наемите в Стара Загора са запазили нивата си отпреди кризата, а в Русе те дори са се повишили с 3%. 

Важно е да се отбележи, че някои наемодатели намалят размера на наема за периода на извънредното положение. Това важи както за стари наематели, така и при подписването на нов договор.  

Друга интересна тенденция е навлизането на airbnb жилища на пазара за дългосрочно отдаване. Тези жилища обикновено са по-луксозни и това може да повлияе на цените на квартирите в по-високия клас. Особено, ако отново има периоди на блокаж на туристическия сектор в близките месеци.  

Какво следва?

фигура държи знак % на фона на жилищни сгради

С премахването на мерките, свързани с Covid-19 се очаква пазарът на имоти в България да се върне към нормалния си ритъм, а някои предвещават дори бум от отложени сделки. Дали лятото ще е натоварено за сектора зависи и от здравната обстановка в страната и евентуалното връщане на ограниченията. Продължителни карантинни мерки рискуват трайно затваряне на бизнеси и по-висока безработица, като това ще има по-сериозни последствия и върху жилищата.

При нормални условия купувачите и продавачите сами определят диапазона на цените, които се считат за приемливи и за двете страни в зависимост от взаимодействието на търсенето на жилища, приходите, възможностите за кредитиране и очакванията за посоката на пазара.

В момента обаче сме свидетели на безпрецедентна ситуация и всички прогнози за пазара на имоти са трудни, тъй като той зависи повече от решенията на политици и епидемиолози, отколкото пряко от участниците на пазара.