Споделянето на един покрив с половинката е сериозна стъпка за повечето двойки. За някои тo е дори по-важнo от женитбата заради промените в ежедневието, които носи.

Но как да разбереш кога е време да направиш тази стъпка? Ето 10 признака, че с половинката ти сте готови да заживеете заедно.

1. Умеете да се справяте с проблемите заедно

мъж и жена се прегръщат

Това вероятно е най-важната предпоставка за успешно съжителство. Животът под един покрив носи със себе си множество споделени проблеми: проблеми с жилището, парите, здравето. Когато живеете заедно, проблемите на другия стават и ваши проблеми. Бъдете сигурни, че можете да се справите заедно и работете върху това преди да споделяте един адрес.

купчина одеала върху диван

Често двойките заживяват заедно много скоро след като са се срещнали. Тогава емоциите са силни, а двамата човека не се познават достатъчно добре. Но малките детайли, които все още не сте забелязали, могат да се окажат големи дразнители, когато заживеете заедно. Трябва да вземете предвид навиците на другия, за да сте сигурни, че имате съвместим начин на живот.

3. Умеете да говорите за пари

мъж и жена държат касичка прасе

Експерти казват, че парите са една от основните причини за проблемни взаимоотношения. Хората рядко са честни за финансовото си състояние, но тези разговори трябва да се случват и преди да заживеете заедно, защото финансовите решения на единия могат да повлияят на другия. Обсъдете навиците си на харчене: заеми, бързи кредити или големи покупки. Този разговор може да бъде неприятен, но е необходим за една зряла връзка.

4. Имате план за споделяне на разходите

жена пуска стотинки върху мъжка ръка

Също така е препоръчително да обсъдите кой какво ще плаща преди да се срещнете лице в лице с месечните харчове. Ако решите, че ще делите общ бюджет  – обсъдете как ще се харчи и за какво. Ако няма да обединявате финансите си, обсъдете дали ще разделяте сметките и наема наполовина или въз основа на доходите на всеки. Поговорете и за другите ви разходи като храна, забавления, пътувания. Обмислете план за действие при непредвидени разходи.

Виж още:  Ще сменям квартирата. А, сега какво?

5. Запазили сте независимостта си

урок по йога

Нормално е когато сте в период на „меден месец“ да искате да прекарвате цялото си време заедно. Ако сте напълно зависими един от друг обаче, това може да повлияе негативно на връзката. Запазете хобитата си и прекарвайте време насаме със себе си. Имайте предвид тези съображения, когато избирате жилище: изберете локация, удобна и за двамата и по-просторен апартамент, за да може всеки да се уедини в собствено кътче.

6. Вече сте съжителствали един с друг

мъж и жена се гушкат в леглото

Ако често прекарвате по три-четири нощи заедно, вероятно сте се опознали доста добре. Трябва да разберете какво е да се събуждате до половинката си всеки ден преди да се преместите заедно. Защо не направите тестово съжителство в рамките на две-три седмици? Може да изпробвате и друг вариант: прекарайте една-две дълги ваканции заедно и вижте как се чувствате.

7. Обсъждали сте бъдещето си

мъж и жена разговарят

Една от най-големите грешки, които двойките могат да направят е да не говорят за бъдещето си преди да се преместят заедно. Виждате ли бъдещето си заедно? Искате ли да имате деца? А домашни любимци? Тези и още много желания и мечти трябва да бъдат обсъдени преди да направите голямата крачка.

8. Познавате нуждите си от лично пространство

диван и масичка с книга върху нея

Няколко неща, които трябва да се изяснят са: имате ли нужда от отделно пространство за работа от вкъщи, обичате ли да прекарвате продължително време сами, обичате ли често да сменяте обстановката си? Ако сте наясно с нуждите на другия, ще ви е много по-лесно да съжителствате в един апартамент.

9. Знаете дали обичате гости

жени около маса с питиета и храна

Харесва ли ви да имате приятели и семейство вкъщи? Обичате ли да готвите и да забавлявате близките си? Имате ли проблем с непредвидени гости? Говорете с партньора си за това колко често искате да имате гости. Ако единият от вас иска да има компания постоянно, а другият не понася хора вкъщи, това може да доведе до спорове и проблеми в бъдеще.

Виж още:  Живот под наем: 10 плюсове и минуси на квартирите

10. Наясно сте какво би било идеалното жилище

Когато обсъждате вашето идеално жилищно пространство, имайте предвид квадратурата, броя стаи, интериора, комуникативността, местоположението и квартала. Тези критерии са важни, за да сте сигурни, че няма да изберете неподходящо жилище за единия или и за двамата. В ocenime.bg можете да видите оценка за всяко жилище за комуникативност, паркове, чистота на въздуха и още.

Ако смятате, че правилният момент е дошъл, не се колебайте, а изберете правилния дом за вас на ocenime.bg.