Решението за покупка на апартамент вероятно е един от най-важните крайъгълни камъни в човешкия живот. Вероятно и ти обмисляш тази стъпка, разглеждаш обяви и си мечтаеш най-накрая да си купиш дом. 

Вече си събрал известна сума и се чувстваш готов да тръгнеш на огледи? Първо се запознай с 9-те проблема, които купувачите срещат най-често при покупка на апартамент и разбери как да ги избегнеш. 

1. Нямаш ясни критерии и очаквания

списък с критерии и очаквания при покупка на апартамент

Процесът по покупка на апартамент съдържа много стъпки, но може да започне с изясняване на приоритетите, очакванията и бюджета, с които разполагаш. В какъв апартамент искаш да живееш и колко мислиш, че ще струва той? Много често хората разбират, че не могат да си позволят мечтания дом, когато вече са го капарирали и са пропиляли време и усилия. 

Помисли добре какъв тип имот е най-подходящ за начина ти на живот в момента и за ежедневието, което искаш да имаш след няколко години. В апартамент ли искаш да живееш или си мечтаеш за цветни градини и домашни отгледани зеленчуци? Склонен ли си да отделяш по няколко часа всеки ден в поддръжката на двор?

Понякога пък за даден тип имот предлагане на пазара просто липсва: например пентхауси или индустриални мезонети в България не се намират лесно. 

Търсиш ли апартамент, подходящ и за деца, приоритетите съвсем се изменят и трябва да си наясно колко стаи търсиш и можеш да си позволиш.

Най-важните критерии, с които трябва да си наясно са: локация, брой стаи, квадратура, тип строителство – старо или ново, обзавеждане. Разбери повече в подробната ни статия “Ще купувам апартамент!“.

2. Не познаваш района, в който искаш да купиш имот

центъра на Бургас от високо

Един от основните критерии при покупка на апартамент е локацията: добре ли е изградена инфраструктурата, има ли удобни транспортни връзки, има ли близки паркове и градинки? Интериорът и мебелировката могат да се подобрят с времето, но локацията – не.

Да предположим, че вече си намерил идеален имот, но се оказва, че той се намира в непознат за теб квартал.

Нормално е да се запознаеш с това колко време ще ти отнема да стигаш до работа, дали районът е безопасен и какви ще бъдат съседите ти. А, замислял ли си се какво е качеството на въздуха в квартала, къде е най-близката болница и добри ли са училищата в района? Всичко това можеш да разбереш в сайта на оцениме.бг.

Виж още:  Ще купувам апартамент! Как да избера новия си дом? - Гайд

Проучи детайлно не само апартаментите, които оглеждаш, но и каква е средата, в която се намират те.

3. Не си предвидил всички разходи

калкулатор, химикалка и документи с цени

Когато дойде време за покупка на апартамент повечето хора заделят дадена сума, започват да търсят жилище и когато харесат даден имот отиват в банката, за да разберат какъв кредит могат да получат.

Този процес може да доведе до непредвидени разходи, разочарования и загубено време. От оцениме.бг препоръчваме процесът да започне с консултация в банка.

След като определиш бюджета си, се допитай до банката си какъв заем биха ти отпуснали и колко голяма ще е месечната вноска по него. Погрижи се да получиш предварително одобрение от банката или рискуваш да загубиш времето си, а дори и капарото си. 

Проучи какви са допълнителните разходи при покупко-продажба на апартамент: 

  • Брокерска комисионна
  • Консултация с адвокат
  • Изповядване на сделката при нотариус
  • Вписване на имота в имотния регистър
  • Пазарна оценка на жилището
  • Ремонтни дейности и мебелировка
  • Разходи за пренасяне – хамалски услуги, опаковане
  • Смяна на брави и ключове
  • И други

4. Захванал си се с твърде голям залък 

луксозен хол с огромни прозорци

Ако финансираш с кредит тази покупка на апартамент, това понякога може да доведе до сериозни финансови проблеми за купувача. Важно е добре да планираш какво можеш да си позволиш както сега, така и след време: Имотният агрегатор на оцениме.бг ще ти помогне да се ориентираш в реалните цени на жилищата.

Ще можеш ли да покриваш месечната си вноска по ипотеката без проблем всеки месец? Ами, ако останеш без работа или се появи друг непредвиден разход?

Специалистите препоръчват ипотечните заеми да се подписват за възможно най-дълъг срок (обикновено 30 години). Така разходите за новия апартамент не са твърде високи и дори такава голяма покупка не обременява купувача твърде много, а предварителното погасяване на кредита вече е възможно без допълнителни такси.

Помисли за разходите, които могат да се появят в бъдеще: нова кола, безработица или дете. 

Друг важен разход е поддръжката на дома. Обикновено собствениците имат по-големи разходи от наемателите като нуджите могат да бъдат по-големи като например поправката на покрив или основен ремонт на кухнята. 

Не разчитай само на банката или брокера на недвижими имоти да ти кажат какви вноски можеш да си позволиш. Ти най-добре знаеш разходите и нуждите си и определяш бюджета си. Направи списък на месечните си разходи за автомобил, храна, погасяване на заеми, застраховки.

Виж още:  Отрази ли се Covid-19 на цените на апартаментите в България?

Пресметни и големите плащания, които правиш по-рядко – медицински нужди, почивки, данъци, празници. Направи сметката си така, че след плащане на месечната вноска по заема да ти остава известна сума пари за непредвидени разходи.

5. Попаднал си на нeкоректен брокер

брокер на недвижими имоти и мъж си стискат ръцете

За някои хора добрият брокер е най-важната предпоставка за успешната покупка на апартамент. Съществува възможността да закупиш имот без посредник, но това не е препоръчително. Избери брокер, на когото можеш да се довериш безрезервно, той ще защитава твоите интереси с експертизата и професионализма си. 

Един от най-сигурните начини да намериш подходящ брокер е да се допиташ до всичките си познати, които са купили бъдеще в обозримото минало. Не се отчайвай, ако нямаш такива познати или не можеш да се свържеш с техните брокери – довери се на някоя от известните агенции с традиции. Шансът да попаднеш на некоректен брокер при утвърдените агенции е много по-малък, отколкото ако просто звъниш по обяви. 

Важно е да се срещнеш с подбрани брокери в най-кратки срокове. Директният контакт ще улесни решението ти с кого искаш да работиш. Обясни ясно и точно възможностите си, на какво държиш и с какво можеш да направиш компромис. Попитай брокера за важните неща: 

  • Откога работи като брокер?
  • В колко покупко-продажби е участвал?
  • С колко клиента работи в момента? 
  • Какъв е стилът му на работа? 

Срещни се с поне няколко брокера преди да вземеш решение. Увери се, че брокерът е регистриран, плаща патент и издава фактури.

Довери се само на брокер, който работи с договор. Запознай се внимателно с договора за покупка на апартамент. 

Ако започнеш да се съмняваш в решенията и съветите на брокера си, смени го без колебание.

6. “Влюбил си се” в неподходящ апартамент

запусната фасада на сграда и графит сърце

Много собственици преминали през стресиращия процес на покупка на апартамент предупреждават за това опасно “влюбване”. Понякога даден апартамент може да ти се стори толкова примамлив, че да вземеш емоционално решение за покупка. Понякога апартамент, който изглежда привлекателно и “супер сделка” се оказва, че има много проблеми: некачествено строителство, проблемни съседи или тежести върху имота.

Когато правиш огледи на имоти не действай само на база на емоциите си, а се концентрирай върху фактите.

Виж още:  Ново: оцениме.бг вече предлага цени от реални имотни сделки

Купуването на имот е изключително важно решение и може да се радваш или да страдаш с години заради грешно решение. Не забравяй изискванията и възможностите си и купувай с мисъл, а не своеволно. 

7. Действаш под натиск 

видимо стресиран млад мъж държи лицето си

Често и собствениците на имоти и брокерите бързат да сключат сделка и може да ти окажат натиск за това. Тактиките им варират, но може да чуеш изречения от типа на “Трима човека вече харесаха апартамента – очакваме да капарират имота утре”. Не се поддавай на подобен натиск.

Ако не си убеден, че това е правилният дом за теб – не се чувствай притиснат да купуваш. Обмисли добре решението си и се консултирай с експерти или хора, на които имаш доверие. Това може да е единственият път, в който купуваш дом – трябва да си сигурен в избора си.

8. Заложил си си невъзможни срокове за покупка на апартамент

часовник с размазани цифри от бързо отброяване

Имай предвид, че покупката на жилище е дълъг процес, който може да отнеме от няколко месеца до няколко години. Ако в момента си под наем – не прибързвай да кажеш на хазяйна си, че се изнасяш.

Сроковете за сключване на сделка варират много според сезона, типа имот, който търсиш и средствата, с които разполагаш. Ако търсиш многостаен апартамент или къща в конкретен квартал на града, то този период може да се удължи осезаемо. Виж средното време за продажба в избран квартал във всеки пазарен доклад.

Освен това трябва да се калкулира време за оценка, сключване на сделката и довършителни работи по имота. Ще се спестиш време, ако придобиеш представа за пазарната оценка на имота в оцениме.бг, както и с получаването на предварително одобрение от банка.

9. Не знаеш всички факти

мъжко лице със закрити очи

Бъди нащрек за скриване на важна за теб информация.

Убеди се, че мястото те устройва: съседите ти са приятни хора и общите пространства се поддържат. Разходи се във входа и се опитай да разпиташ собственика какви са съседите.

Провери дали няма сериозни повреди по жилището: провери състоянието на покрива, на електроинсталацията и на ВиК. Може да извикаш специална фирма, която да инспектира имота.

Убеди се, че няма тежести върху имота, които да осуетят сделката. Консултирай се с адвокат по тези въпроси.

Подготви се добре за проблемите, които може да срещнеш при покупка на апартамент и направи тази важна стъпка в живота по-лесна.