Независимо дали си купувач, продавач или просто обичаш да разглеждаш имоти онлайн, определянето на реалната цена на този или онзи имот вече е много по-достъпно и за обикновения човек. А тук са събрани основните инструменти, които можеш да използваш, за да си една крачка пред другите.

Оценяването на даден имот зависи от множество фактори и отговорите могат да варират значително. Препоръчваме ти да комбинираш няколко източника на информация, за да си по-сигурен в преценката си.

При проучване на различни имоти

изглед към панелни блокове

Ако все още не си се спрял на определено жилище, най-добре заложи на инструменти обхващащи информация за различни типове имоти. Целта е бързо да разбереш реалната цена на няколко жилища едновременно, вместо да фокусираш цялото си внимание върху един имот.

Статистически данни за реални цени на имоти

В медиите често циркулират най-различни цифри отнасящи се до имотния пазар, но колко достоверни са те? Често те са на база данните на една единствена агенция и си противоречат с другите такива. Такава статистика не е достатъчно показателна за целия имотен пазар, тъй като в България той е доста фрагментиран.

Ако обаче си от хората, които предпочитат да се доверят на статистиката, отколкото на усет или предположения, то следващият инструмент ще ти е от изключителна полза.

Пазарните доклади, които Имотният агрегатор предлага са пълни със статистическа информация за реални крайни цени от истински имотни сделки.

Те дават богата информация за актуалното състояние и тенденциите в избран район и период. Лесно можеш да разбереш реалните продажни цени на различните типове имоти. Всичко е представено в разбивки по квадратура, тип жилище, вид и година на строеж. Така данните предоставят несравнимо предимство при вземане на инвестиционни решения.

Виж още:  Дом в затворен комплекс: предимства и недостатъци

ocenime.bg – безплатен калкулатор за пазарна оценка на имот

докумнти, писма и калкулатор

При проучване на реалната цена на имота си най-бързият начин да се ориентираш в цените е като използваш онлайн калкулатор като този на ocenime.bg. Автоматичната оценка веднага ти дава представа за цената на всеки апартамент в 8те големи български града. 

Алгоритмите на ocenime.bg следят всички обяви, появили се в онлайн търсачките за имоти и премахват фалшивите и дублиращите се такива. По този начин оценката, която получаваш не се повлиява от неточна информация.

При определяне на автоматичните оценки в сайта освен скорошните обяви и сделки, вземаме предвид и приблизителната локация на имота. Едни от най-важните фактори за това са комуникативност, транспорт, училища, безопасност, чистота на въздуха и др.

Целта е да се предскаже стойността на дома ти въз основа на скорошни обяви и крайни продажни цени в района.

Оценката, която получаваш е “spot price” или цена, на която е възможно да купиш/продадеш определено жилище в момента. 

ocenime.bg прогнозира реалната цена на имота с много голяма точност, но тя все пак е зависима от входящите данни в обявите. Затова винаги е препоръчитлено да говориш с местен експерт по недвижими имоти, за да получиш пповече информация.

При проучване на един конкретен имот

жилищна сграда в центъра на София

Имаш интерес към конкретен имот и искаш да разбереш с по-голяма точност реалната му цена?

Краткият отговор е ясен – всеки апартамент струва толкова, колкото някой би платил за него. Но как можеш сам да проучиш истинската цена?

Сравнителен анализ с подобни имоти

Ако наемането на оценител не се вписва в бюджета ти, то сравнителният анализ може да ти даде сходна информация на по-изгодна цена.

Виж още:  Кои са oсновните стъпки при покупка на жилище?

Въпреки че сравнителният анализ няма легалната стойност на пазарна оценка, той е добър вариант и за продавачи и за купувачи. Той съдържа 10 пазарни аналога на описания имот – това са истински жилища, които са били продадени наскоро.

Това, което отличава сравнителния анализ от повечето други източници на информация е, че той взема предвид изключително и само цени от реално сключили се сделки.

Обикновено продавачи и купувачи разглеждат обяви на сходни жилища в района и се опитват да ги сравнят с конкретния имот, който ги интересува. Но това, че имот в съседство е обявен за продажба на определена цена, не означава, че той е пазарен аналог.

На пръв поглед този подход изглежда най-лесен и логичен. Проблемът с тази така разпространена практика е, че на пазара съществуват десетки, та дори и стотици фалшиви, надценени и дублиращи се обяви. Сравнителният анализ с пазарни аналози е един от начините да се направи добра преценка на пазарната стойност без да се плаща на оценител.

Избраните имоти в анализа са със сходни размери, местоположение, състояние. По този начин сравняваш ябълки с ябълки.

Вземи своя сравнителен анализ само за 19 лв. на data.ocenime.bg.

Професионален оценител

оценител на имоти

Ако имаш желание да задълбаеш още повече в оценката на имота си, може да се обърнеш към професионален оценител.

Банките изискват пазарна оценка преди да одобрят ипотечен кредит, но по всяко друго време собствениците могат сами да наемат оценител, който да даде оценка на имота им.

Лицензираният оценител борави с актуални обяви на имотния пазар, като подбира 3-5 обяви като еквиваленти на оценяваното жилище. Той взема предвид града, квартала, характеристиките на имота, амортизация, актуалното състояние на пазара, както и евентуалните приходи от отдаване под наем (в някои случаи).

Виж още:  Какво представлява ипотечната консултация в ОББ - ubbforhome.bg

Тази информация се комбинира, за да се създаде окончателно становище за стойността на дома, което се предоставя в официален доклад. Тъй като в това становище има роля и личната преценка на оценителя, то може да съществуват съществени разлики в оценките на различни оценители.

Виж повече подробности за процедурата по изготвяне на пазарна оценка

Защо стойността на дома е важна

ръка държи банкноти, които горят

Познаването на стойността на различните имоти ти позволява да прецениш какво можеш да си позволиш. Така най-ефективно разбираш дали дадена обява е на пазарна цена и можеш да решиш как да оцениш собствения си дом.

Определянето на стойността на дома ти означава по-голям контрол върху процеса по покупко-продажба, като се започне от обявата, мине се през ипотечния кредит и се стигне до комисионните и вписването на имота.

Информацията за реалната стойност на имотите вече е достъпна за всеки участник на имотния пазар, а не само за професионалистите в бранша.

Използвай онлайн инструменти и професионалисти, за да си по-добре подготвен и ти за покупко-продажбата на избрания имот.