Вие сте младо семейство, което търси къде в Стара Загора да свие гнездо? Или пък просто искате да смените настоящото си такова? Може би този материал ще ви бъде от полза.

Стара Загора е един от динамично развиващите се български градове. През последните години той се радва на доста инвестиции – чуждестранни и местни. Балансът между професионалните възможности и добрата инфраструктура на града го прави предпочитан от много българи.

Последни етажи на панелен блок

Когато става въпрос за избор на място или квартал за живеене, винаги се намесват няколко фактора – местоположение, инфраструктура, транспорт, детски и учебни заведения, паркове. Това са все важни условия за удобен живот в даден район. От няколко години се забелязва тенденция да се търсят жилища в покрайнините на града, вместо в централните части. Ще се опитам да представя накратко някои от големите и предпочитани квартали в Стара Загора.

Ако сте младо семейство с деца, вероятно кв. Казански ще ви хареса. Кварталът се намира в югозападната част на града и е построен още през 70-те години. Състои се от панелни и тухлени средновисоки блокове. В квартала са запазени големите междублокови пространства, които живущите поддържат и озеленяват. От няколко години, на мястото на бивша военна казарма, е изграден един от големите паркове в града – парк Артилерийски. До Казански се стига с много от градските линии. В близост до квартала има детски градини, както и училище, което го прави идеален за млади семейства. Живеещите в квартала имат на разположение пазар, както и големи хипермаркети.

шест прозореца на блок, близък план

Друг квартал, подходящ за отглеждане на деца е Самара 1, който се намира в източната част на града. Разположен е източно от кв. „Самара 2“ и югоизточно от кв. „Самара 3“. Надморската му височина варира от 190 до 225 м. Сградите в квартала са смесени – северно от бул. Цар Симеон Велики има къщи, а южно – блокове. Кварталът разполага с ясла, детска градина и училище. В близост е „Парк Мол Стара Загора”. Кварталът е в непосредствена близост до паметника „Самарско знаме”, както и до парка „Бранителите на Стара Загора”. Самара 1 е изключително тихо и спокойно място, което го прави предпочитан от доста млади семейства.

Виж още:  Стара Загора: Апартаменти има и по 1375 €/кв.м.

В последните години, един от най-предпочитаните квартали е кв. Аязмото, който се намира в подножието на местността Аязмото. Аязмото е една от най-високите точки на град Стара Загора след кв. Дъбрава. Този квартал се отличава с изключително чист въздух и зеленина, което го прави доста предпочитан. В близост има детска градина, а самият той се намира на около 15 минути пеша от центъра. Около квартала има хипермаркети, а строителството в него е предимно от къщи и не много високи кооперации.

Дъбрава стана един от най-предпочитаните квартали в Стара Загора. Той е разположен на най-високата точка на града. Кварталът се намира в планинския дял на Сърнена гора на 4 км северозападно от града. Самият той е отдалечен от града и удоствата му, но пък тишината и чистият въздух привличат все повече хора да търсят бъдещия си дом там.

мъжки, дамски и детски маратонки

В последните години у старозагорци се забелязва тенденция да търсят зеленина, тишина и спокойствие за сметка на удобства като пазар, хипермаркет, училища или детски градини.

Но който и квартал или място да изберете, помнете, че домът е там, където е сърцето ви.

Актуални обяви за апартаменти и информация за района около тях можете да намерите на оцениме.бг