Много наематели споделят проблема, че след като освободят апартамента под наем, така и не се стига до връщане на гаранционния им депозит.

Решил си, че ще се местиш в нова квартира, но искаш да се подсигуриш, че ще получиш целия си депозит обратно?

Има няколко основни причини хазяите да ти откажат връщане на парите или да задържат определена част от гаранционния депозит. Знаем колко ти е нужен той за следващото жилище под наем.

Днес ще ти кажем как да се справиш с тях.

1. Имаш договор и приемо-предавателен протокол

жена подписва договор за наем

За това колко е важно да подпишеш договор за наем вече сме говорили многократно. Прочети внимателно всички клаузи и не се притеснявай да поискаш промяна, ако смяташ, че тя не са съвсем справедливи.

Обърни особено внимание на условията за връщане на депозит или задържане на част от негом, като е желателно в допълнение на договора за наем да подпишеш и приемо-предавателен протокол.

Огледай добре апартамента и запиши състоянието на стените, настилките и всяка мебел. Приемо-предавателният протокол трябва да включва и засичане на електромера и водомера.

Прибери документите на сигурно място, така че лесно да провериш клаузите относно депозита, ако се наложи. 

2. Снимал си имота при нанасяне

мъж държи телефон и снимка в апартамент

Нормалното износване на апартамента е субективно понятие.

Застраховай се към необосновани претенции като заснемеш апартамента преди да пренесеш вещите си в него. Снимай детайлно всички драскотини и петна, които забележиш при нанасянето.

Не е излишно да направиш и видео, което да предотврати спорове за състоянието на апартамента преди нанасянето ти.

Наименувай видеото и снимките и ги архивирай някъде на компютъра си или още по-добре на хард диск или облачно решение.

3. Връщаш имота без щети

светъл минималистичен апартамент

Ако си оставил апартамента в занемарено състояние, хазяинът със сигурност ще ти удържи известна сума.

Виж още:  10 признака, че сте готови да заживеете заедно

Ако обаче щетите са дребни неща, може да преговаряш с хазяина да ги поправиш или подмениш. Препоръчваме да си искрен с хазяите ти и да се опиташ да решиш цивилизовано проблема. А, за да се случи това по-лесно, от изключителна важност са твоите отношения с наемодателя.    

4. Поддържаш добри взаимоотношения с хазяина 

Жена пише на лаптоп и се усмихва

Приятелските отношения с хазяите са важни по много причини и една от тях е, че те ще са по-склонни да си затворят очите за дребни неуредици.

Ако например си счупил тяхна саксия или не ти е останало време да измиеш прозорците. Това не означава да се подмазваш или натягаш, просто се дръж с тях като с някой, който те е допуснал в дома си. А, това определено носи рискове и притеснения за тях.

Не подценявай междуличностните отношения и се опитай да изградиш доверие.

Плащай наема и сметките си навреме, уведомявай ги своевременно за проблеми с апартамента или за скорошно напускане. Понякога хазяите си затварят очите, въпреки че наемателят не е спазил всички условия за връщане на гаранционния депозит, а тези пари ще ти свършат чудесна работа за следващия наем, който дължиш.

5. Изчистил си качествено имота

ръка с гумена ръкавица държи почистващ препарат-спрей

Като заговорихме за прозорци – не пропускай дори тях при последното почистване на апартамента. Измий добре цялата баня и кухня, кухненските уреди отвън и отвътре, изсмучи пода, почиси от паяжини, и т.н.

Често се случва така, че при последното почистване се налага да се потрудим доста повече отколкото се надяваме. Забелязваме всички мръсотии, които изпускаме в забързаното си ежедневие.

Бъди прецизен и това ще увеличи грандиозно шанса ти да получиш целия си депозит обратно. Ще изпъкнеш на фона на другите, тъй като повечето наематели си спестяват този труд.

6. Доверил си се на професионалист, когато това се налага

жена чисти кухненски под

В някои държави като Австралия например това е законово изискване – апартаментът трябва да се почисти от специализирана фирма.

Виж още:  Договор за наем: всичко, което трябва да знаеш

В България това не е така, но има няколко случая, в които това може да е подходяща идея за теб: не знаеш как да изчистиш дадени зони, апартаментът е силно замърсен, притиснат си от времето. Допитай се до някоя от известните фирми за подобни услуги и прецени дали това решение е подходящо за теб. 

7. Не разчиташ на съквартирантите си

момиче си почива докато гледа залеза

Ако хазяинът ти е подписал общ договор за наем с теб и съквартирантите ти, препоръчително е да изчистите апартамента заедно. Дори и те да не се изнасят по същото време, трябва да си сигурен, че няма да загубиш депозита си заради тях.

Дори и да си намерил перфектните съквартиранти, не разчитай, че те ще успеят да защитят интересите ти при евентуални претенции от страна на хазяина. Лично му предай ключовете и направи огледа при напускане. 

8. Апартаментът мирише добре

Ако си пушил в жилището или си собственик на домашен любимец, то неутрализирането на всички лоши миризми е абсолютно задължителна стъпка. Малко неща са по-неприятни от това да предадеш вмирисан апартамент.

Използвай спрей за отстраняване на миризми и напръскай всички текстили в стаята – те задържат неприятните миризми най-много. Повтори няколко пъти стъпките според описанието.

Подобни препарати можеш да намериш в повечето магазини за почистване или големите дрогерии. Избягвай ароматизираните спрейове – те не могат да прикрият миризмата, а само подсказват, че се опитваш да скриеш нещо. 

9. Не си пропуснал дори пердетата

отворени прозорци със сини пердета

Тази стъпка често се пропуска, а е изключително важна. Както вече споменахме текстилите в стаята задържат миризма и е най-добре те да бъдат старателно изпрани – пердета, калъфите на възглавниците и меката мебел, покривките. Не забравяй килима и мокета. 

Виж още:  Търсиш апартамент под наем в София? Подготви си 750 лв.

10. Платил си си навреме всички сметки

купчини жълти стотинки с различна височина

Бъди съвестен и плати всичките си задължения навреме. Ако си коректен с хазяите, шансът да ти отвърнат със същото е много по-голям. Оставиш ли неплатнеи сметки, няма връщане назад – със сигурност твоят депозит ще послужи за покриването им, вместо като първи наем в следващата ти квартира.  

11. Премахнал си всички свои вещи

русо момиче държи кашон

Без значение дали те са важни за теб или са за боклука – ти трябва да се погрижиш за разчистването на всичко, което си донесъл в апартамента.

Хазяите едва ли имат време и желание да те търсят, за да си събереш нещата и да се чудят дали да ги изхвърлят. Опитай се да предадеш имота в състояние максимално близо до това, в което си го получил, а именно – готов за отдаване.  

12. Не си забравил и малките детайли

циментена саксия с надпис "home"

Смени изгорелите крушки и почисти каналите в банята и кухнята. Изчисти щорите от наслоения прах. Тези допълнителни стъпки могат да окажат голямо влияние за общото възприятие и хазяинът ти да остане повече от доволен.  

13. Поискал си помощ от приятел

две приятелки са седнали прегърнати

Не се мъчи да изчистиш всичко сам – викни си приятел да ти помогне. Така чистенето ще стане по-бързо и по-приятно. Това е и добър начин да провериш дали гости усещат неприятна миризма в жилището, към която може вече да си привикнал.

Надяваме се, че нашите напътствия ще са ти полезни в “борбата” за връщане на пълния депозит от хазяина, а повече за плюсовете и минусите на живота под наем чети в блога ни.

А за да намериш правилното жилище за теб, виж най-изгодните оферти в оцениме.бг.