Лозенец се намира не само в сърцето на София, но и в сърцата на повечето столичани. Защо този квартал е от най-предпочитаните за живот, а и за прекарване на свободното време разбери в статията.

Кратко представяне

къщата ан Елин Пелин

 

къщата на Елин Пелин в квартала

Лозенец се намира на юг от центъра на София  и обхваща пространството между булевардите Евлоги и Христо Георгиеви, Драган Цанков, Пейо Яворов, Никола Вапцаров и Арсеналски.

Обграден е от големите паркове Борисова градина, Ловен парк и Южен парк и е в непосредствена близост до центъра, както и други популярни квартали като Яворов,  Хладилника и Иван Вазов.

В Лозенец преобладава строителство от 70-те години на миналия век и качествено ново строителство, което го прави и един от скъпите квартали на София.

Според Годишния ни доклад за цените на имотите средната цена на кв.м. в Лозенец надхвърля 1600 €, а средният наемател плаща 900лв., за да живее в квартала.

Историята на Лозенец

Римската стена в Лозенец

В миналото местността, на която се простира кварталът днес, се е наричала Корубаглар. В превод означава „сухи лозя”. До началото на ХХ век Лозенец всъщност е бил безлюден район в покрайнините на София.

До началото на XX век днешният квартал Лозенец е бил местност извън София

Да се върнем назад в историята и да видим с какво е известен Лозенец.

Една от най-важните забележителности е Римската стена, датираща от XVI век. Грешно е да се мисли, че има нещо общо с античността, тъй като тя е изградена по времето на Османския период. Нейната функция е била да служи за намазгях – място за молитва на открито, обикновено намиращо се в близост до пределите на града. Там са провеждани церемониите по изпращане на мюсюлмани на хадж.

Виж още:  Годишният ни доклад за цените на имотите през 2019 г. е тук

Още от онова време в пределите на Лозенец са се простирали овощни градини, гори и поля. Има данни за споменаване на вишневи овощя отново от Османския период. След Освобождението, Лозенец е бил предпочитана дестинация за излети на софиянци, както и за практикуване на лов в ловния сезон.

къщата на Кръстьо Сарафов

Чак след 1921 г. започва заселването и то с македонски българи, които бягат от областта. Образуват се кварталите Горни Лозенец (на юг от бул. Свети Наум) и Долни Лозенец. Започнати са благоустройствени планове за превръщане на местността от напълно непредвидена за заселване към подходяща за водене на нормален градски живот.

В периода 1920 – 1938 г. Лозенец се трансформира в китен и спокоен квартал на София. Основните лица, допринесли за това са инж. Никола Селимински и архитектите Георги Овчаров и Никола Миланов.

Лозенец става дом на много хора на изкуството

През 20-те години на ХХ век се заражда и Журналистическия квартал, който днес попада в района около пл. Журналист. Тук Георги Николов открива първият приют за животни.

табелата ан ул. Кръстьо Сарафов в Лозенец

Много хора на изкуството живеят и творят в Лозенец- майсторът на късия разказ Елин Пелин, актьорът Кръстьо Сарафов, композиторът Парашкев Хаджиев, оперната прима Илка Попова. Интересен факт е, че там е живяла и актрисата Ирина Малеева – българката, играла в четири филма на Фелини и единственият човек, който виенският художник Хундертвасер рисува.

Освен това Лозенец е използван за вдъхновение в литературата на известните български автори Елин Пелин и Дора Габе.

След бомбардировките от Втората световна война, Лозенец претърпява тежки поражения – освен архитектурни, човешки животи биват засегнати също.

Виж още:  Търсиш апартамент под наем в София? Подготви си 750 лв.

Днес кварталът е запазил качествата си на елитен квартал, предимно обособен за спокоен жилищен живот, предпочитан избор както от семейства с деца, така и от млади бохеми.

Важни институции са намерили място там

УАСГ отвисоко

 

УАСГ – Университет по архитектура, строителство и геодезия

Лозенец е типичен квартал от широкия център, който приютява с еднаква лекота жилищни кооперации и важни за града обекти. Тук се намират небезизвестните гимназии НФСГ, НПМГ и СГСАГ, университета УАСГ и факултетите по биология, химия, физика, математика и медицина към СУ. Освен тях има и множество държавни и частни детски градини и училища за подрастващото поколение.

Биологическия факултет

 

Биологическият факултет в Лозенец е едно от произведенията на арх. Георги Овчаров, за който разказваме в статията ни за Стара София.

В района се намират и най-известната и предпочитана болница Аджибадем, университетската болница Лозенец и други частни и държавни медицински центрове.

Свободно време

Лозенец е квартал, обграден от едни от най-големите паркове в София, а именно Южния парк и Борисовата градина. И в двата парка лятно време освен за разходка или пикник, жителите могат да се насладят на организираните мероприятия като:

  • фестивалът A to Jazz
  • благотворителни маратони
  • фестивали на храната
  • атракции за малките посетители на парка като батути, надуваеми замъци, въртележки, игри и други.
  • карането на рикши или колички винаги е добра идея за разнообразяване на разходката и също е сред популярните варианти.

Софийският зоопарк, който също попада в пределите на жилищния квартал, е алтернативна опция за съботната разходка. В него за най-малките се провеждат и часове, в които да научават интересни факти за животните, с цел стимулиране на тяхната любознателност.

зоопарк София

Спортен комплекс Спартак е удобен вариант за поддържане на добрата фигура и предлага занимания както за малки, така и за големи. Освен плувен басейн, спортният комплекс разполага с фитнес зала, групови тренировки и СПА.

Виж още:  Квартален гид: идеалният център на София

Хората в квартала могат да избират между Park Center Sofia или Paradise Mall за своята шопинг терапия, похапване или гледане на последните филми в кината.

В залите на хотелите Хемус, Маринела и Хилтън пък се провеждат винени дегустации и фестове за храна. Събития като тези се провеждат често в квартала и интересно разнообразяват ежедневната рутина.

Заведението Под липите пък е избор за специални поводи (било то и факта, че е петък), където да се потопиш в атмосферата на миналото. Интересен факт е, че заведението е създадено още през 1926 г. като кръчма „Селект” и редовно е приютявало Елин Пелин, Ангел Каралийчев, Сирак Скитник и други именити българи.

ресторант Под липите

Транспорт

В квартала има богата транспортна мрежа – метро, автобуси, трамваи и нощен градски транспорт. Придвижването е лесно и удобно предимно до центъра и съседните квартали. Метрото е най-удобният транспорт, свързващ квартала с целия град.

Скрити забележителности в Лозенец

водната кула в Лозенец, София

 

Водната кула, която в момента действа като галерия

В Лозенец се крият още множество интересни забележителности – известни или не чак толкова. Сред тях са:

  • къщата музей на Димитър Димов – писателят, завещал ни Tютюн и Осъдени души
  • водната кула, едно от очарователните места в стара София, за които малцина знаят
  • местността Кръста, където според легендата император Константин Велики е видял в небето кръстното знамение и чул Божия глас, който му казва, че с този знак ще победи враговете си.

Искаш и ти да наречеш Лозенец твой дом? Ела на оцениме.бг и намери бъдещото си жилище.

Виж и кварталният ни гид за центъра на София.