Ако някога си търсил да наемеш или купиш изгодно жилище, със сигурност си попадал на фалшиви обяви дори и да не си разбрал. Фалшивите обяви освен досадни могат да бъдат и опасни, а за съжаление те са в изобилие в повечето сайтове за имоти. 

В тази статия ще разясним основните рискове на тези измами, как можеш да ги разпознаеш и как да се предпазиш. 

Какви опасности крият фалшивите обяви

къща, която "примамва" хора да скочат от скала

Всеки ден некоректни брокери публикуват фалшиви обяви в най-популярните жилищни сайтове. Освен загубата на време за разглеждане на тези фалшиви оферти, тези измамници могат да костват сериозни суми пари на потенциалните си клиенти.

1. “Kукички”

Фалшивите обяви основно се използват като “кукички” – те са привлекателни, супер изгодни и изпъкват на фона на другите обяви.

Целта на брокера е да привлече вниманието ти и да получи контактите ти и конкретното ти търсене. След обаждане обаче ти казва, че тази обява вече е неактивна, но той може да ти предложи нещо “подобно”. Реалните имоти, с които работи всъщност изобщо не са толкова изгодни, красиви или изобщо в желания квартал. 

2. Тормоз по телефона

Лошото е, че този некоректен брокер вече разполага с контактите ти. И започва да ти се обажда по няколко пъти на ден, предлагайки имоти. При някои хора това може да продължи и месеци по-късно, дори след отказ от услугите на брокера и агенцията.

момчие се държи за главата докато говори по телефона и гледа в лаптопа си

3. Губене на време

Тези, които са се сблъсквали с некоректни брокери, знаят каква загуба на време може да бъде работата с тях. След като те вече разполагат с телефона ти, започват да те убеждават за това или онова жилище. Спестяват негативна информация, заблуждават или директно лъжат клиентите си за състоянието и характеристиките на имота. 

Всичко това се прави за заветната брокерска комисионна.

4. Некоректност – подвеждаща реклама

Брокерите, които публикуват фалшиви обяви не разполагат с трудовата етика, на която се надяваш при покупката или наемането на жилище. След използването на фалшиви обяви, злоупотребата с данни и времето ти, няма причина да очакваш, че в остатъка от процеса те ще са коректни. 

Освен гореизброените проблеми, работата с тях може да ти донесе и финансови загуби. 

В някои случаи след подвеждащата обява, измамата продължава със събиране на комисионна за апартамент, който всъщност не се предлага или изобщо не съществува.

Как да разбереш, че си попаднал на фалшива обява?

червен фон с надпис "аларма за измами"

Знаците, по които си личи една фалшива обява са много. Някои от тях са добре познати, други са едва доловими. За съжаление, те могат да бъдат противоположни, но натрупването на няколко сигнала със сигурност трябва да задейства алармата в главата ти, че нещо не е както трябва. 

Виж още:  7 стъпки, за да откриеш най-подходящите съквартиранти

1. Цената на имота е твърде ниска

Един много ясен знак за проблем е твърде ниската цена – това е най-лесният начин за привличане на лековерни клиенти.

Ако цената ти се струва твърде добра, че да е истина – вероятно това е фалшива обява. Ако тази обява изпъква твърде много в сравнение с подобни такива в района, а и изглежда добре, шансът тя да е фалшива е много голям. 

Може би си мислиш,че просто другите обяви са публикувани от алчни кожодери, а тази се предлага на реалната си стойност? Първо се увери каква е реалната стойност на жилището в оцениме.бг, а после разгледай обявата в детайли и виж дали има и други съмнителни знаци. 

2. Снимките често издават фалшивите обяви

луксозен хол с дървено стълбище

Снимките вероятно са най-лесният начин да прецениш дали дадена обява е фалшива. Но една таква обява може да има снимки с много високо качество или изобщо да няма снимки. Следи за няколко неща, за да можеш да прецениш правилно.

Нереални снимки

Един от най-ясните признаци за проблем са имоти по дизайнерски проект, със страхотни мебели, ново оборудване и т.н., които се предлагат на цени по-ниски от нормалното.

Ако обявата е като излязла от списание, а цената е повече от приемлива – вероятно става дума за снимки свалени от интернет или иначе казано – фалшива обява.

Разбира се, не всеки красив апартамент, на който попаднеш е илюзия. Но обикновено цената отразява старанието, което е вложено в имота.  

3D rendering на апартамент
3D rendering на апартамент

3D визуализации и rendering снимки

Често този тип снимки се използват при представянето на апартаменти в строеж, за да помогнат на купувача да си представи по-добре помещенията.  Но ако обявата е за вече завършено жилище – няма логика вместо снимки, да се рекламират компютърни визуализации.

Бъди внимателен с обяви с такива изображения – някои от тях изглеждат много реалистични и могат да те заблудят, че става дума за реална снимка на апартамент.

Неясни снимки

Друг тип обяви, които ни карат да повдигнем вежда, са тези с една-две снимки на гледката или разпределението.

Снимка само на фрагмент от стаята, например гардероба или масата също са подозрителни. Тези елементи са важни, но ако брокера наистина искаше да представи апартамента по най-добрия начин, той щеше да направи и качи снимки, които го показват в цялост.

Липса на снимки

Липсата на снимки не винаги означава, че дадена оферта е фалшива, но може да го индикира. Замисли се в днешно време кой би предложил апартамент без снимки. 

Виж още:  10 признака, че сте готови да заживеете заедно

3. Описанията на обявите също са ключови

макет на къща, документ и химикалка

Следващият критерий, на който трябва да отговарят истинските или поне качествените обяви е изчерпателно и ясно описание.

Кратко, неточно описание с широко приложение

Съществуват обяви, в които само се споменава размера на жилището и цената му. Както и, че локацията му е в близост до магазини, училища и детски градини, градски транспорт. Не е нужно да те убеждаваме, че това е толкова общо описание, че повечето жилища отговарят на него.  

Фразата “само за частни лица”

Съществуват няколко фрази, които много често се използват от некоректни брокери във фалшивите обяви. Целта им е да дадат знак на други агенции, че това не е истинска обява и да не получават обаждания от тях.

Вариации на фразата “обява само за частни лица” са и: само за ч.л., клиенти на агенцията или директни клиенти.

 “Предлагаме много такива подобни имоти”

Ако прочетеш или чуеш от брокер такова изречение, това може да ти подскаже, че сигурно става дума за фалшива обява. Повечето агенции боравят със сравнително широк набор от типове апартаменти в различни райони на квартала.

Всяко жилище е строго индивидуално, а разлики в локацията от няколко стотин метра могат да окажат огромно влияние на цената. Единственият вариант, в който агенция може да разполага с “много подобни имоти” е в случай на продажба на зелено в дадена сграда.   

4. Агенцията не вдъхва доверие

недоволни клиенти на агенция за имоти

Ако се усъмниш в дадена обява в имотен сайт, може допълнително да провериш как изглежда профила на фирмата в сайта.

Малък брой обяви

Малкият брой активни обяви определено е подозрителен. Никоя агенция не би могла да съществува, ако предлага десетина обяви за наем например. Възможно е да си уцелил такъв период, но все пак го имай предвид.

Точен адрес

Ако агенцията няма упоменат точен адрес – това няма как да е истинска агенция за недвижими имоти. Профили, в които пише само град или град и квартал вероятно предлагат фалшиви обяви и просто искат скрият местоположението на офиса им.

Някои брокери пък пишат някой случаен адрес. Но, ако се опиташ да отидеш на място може да се окаже, че там изобщо няма офис на агенция за недвижими имоти.

карта с обърнати наобратно цветни габърчета

Портфолио от обяви за наем само в популярни райони

Повечето фалшиви обяви са за жилища под наем. Ако агенцията предлага основно квартири в предпочитани от младите квартали това също е знак, че може да става дума за измама.

Виж още:  Как да снимаме апартамент за отдаване или продажба

Разбира се, съществуват и агенции, които са специализирани само в определени квартали или сегменти от пазара.

Липса на име и снимка на брокерите

В повечето случаи некоректните агенции не обявяват имената на служителите си, нито публикуват снимките им в обявите. 

маска Anonymous на черен фон

Липса на самостоятелен сайт на агенцията

Некоректните агенции и брокери, които боравят изключително само с фалшиви обяви, нямат интернет сайт, който да поддържат. Това би било твърде голям разход и усилие, а и би трябвало да съдържа информация за компанията и самоличността на служителите.

Само един мобилен телефон

Ако агенцията има много обяви, но в повечето от тях фигурира един и същ телефон – това също е лош знак. Истинските агенции и брокери на недвижими имоти не биха могли да смогнат с толкова много имоти, използвайки само един телефон. 

Телефонът, който се предоставя във фалшивите обяви има за цел регистриране на позвънявания.

Обикновено на телефона не вдига никой. След малко псевдо-брокерът връща обаждане от друг телефон с въпроси какъв имот търсиш, къде и какъв бюджет имаш за него. По този начин търсенето ти се регистрира в базата данни, заедно с твоята лична информация. 

Как можеш да се предпазиш от фалшиви обяви

червен светофар

Освен информацията, която ти споделихме за разпознаване на фалшивите обяви, съществуват и още няколко начина да се предпазиш от тях.

Използвай оцениме.бг

оцениме.бг разполага с алгоритъм, филтриращ дублиращи се и фалшиви обяви. Така ти имаш достъп до обявите на стотици агенции, но си спестяваш много време в “разобличаване” на всяка отделна обява. Освен това получаваш допълнителна информация за района около жилището и реалната оценка на имота, изчислена от нас. 

Reverse image search

Ако се съмняваш, че снимките към дадена обява са фалшиви, възползвай се от технологията на google за обратно търсене на снимки. Постави URL адреса на съмнителната снимка в приложението, за да видиш дали тя се появява в други сайтове. Ако същата снимка се появява в чуждестранни сайтове или в обяви в друг град или с друго описание, значи те са крадени и обявата е фалшива.  

Довери се на известна агенция

От оцениме.бг препоръчваме да се обърнеш към доказала се агенция, която да ти помогне в търсенето на жилище. Доверявайки се на една агенция ти спестяваш време и нерви, а същевременно имаш достъп не само до нейните обяви, но и тези на други агенции.

Ако вече си започнал процеса по смяна на квартирата, провери актуалните ни обяви на оцениме.бг.